Izložba „Belezi velikih zločina“ i film „Djeca“ svjedoče o stradanju srpskog naroda

TREBINJE │ U Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba slika „Belezi velikih zločina“, Muzeja žrtava genocida iz Beograda, autora Veljka Đurića – Mišine.

Organizatori izložbe su  Veterani Trećeg odreda specijalne brigade policije – Hercegovina u saradnji sa Udruženjem djece poginulih boraca „Nasljeđe“, a povodom obilježavanja jubileja – 25 godina od osnivanja odreda.

Prema riječima autora cilj ove izložbe, koju čini petnaest slika eminentnih srpskih umjetnika, je da se preko umjetničkih djela sadašnjim i budućim generacijama prikažu zločini i stradanja srpskog naroda tokom dvadesetog vijeka.

„Oslikani događaji svjedoče o velikim stradanjima Srba u logorima i stratištima. Putem umjetničke vizije tih događaja želimo da podsjetimo narod na ove istorijske činjenice. Ova izložba želi da nas nauči kulturi sjećanja, da nas opomene, ali i da se sa dužnim poštovanjem pokloni sjenima nevino stradalih Srba”, rekao je Đurić.

Pored slike „Jasenovac“, čuvenog slikara Milića od Mačve, koja simbolično predstavlja pogrom Srba u ustaškoj NDH posjetioci mogu da vide i djela velikih srpskih umjetnika: Zorana Turkana, Vesne Tartar, Jovana Soldatovića, Dragana Ristića i drugih.

Izložba će biti otvorena narednih 15 dana.Nakon otvaranja izložbe, u bioskopu Kulturnog centra prikazan je film „Djeca“, režisera Denisa Bojića, rađenog u produkciji RTRS-a.

Film na jedinstven i dokumentaran način predstavlja potresno svjedočenje četiri preživjela roditelja, od ukupno 36 očeva i majki koji su u proteklom otadžbinskom ratu izgubili po troje djece.

Film „Djeca“ svjedoči o jednoj od najvećih, srpskoj javnosti malo poznatoj tragediji našeg naroda u posljednjoj deceniji dvadesetog vijeka.

Obilježavanje 25 godina od osnivanja Trećeg odreda specijalne brigade policije – Hercegovina biće nastavljeno sutra od 11 časova, parastosom i polaganjem cvijeća na spomenik poginulnim pripadnicima policije ispred zgrade Policijske uprave Trebinje.

Nakon toga biće održana i svečana akademija povodom ovog značajnog jubileja u 12 časova u Kulturnom centru.

Obilježavanje ovog jubileja podržali su MUP Republike Srpske, Gradska boračka organizacija Trebinje, Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“ i Kulturni centar Trebinje.

D.M.