Изложба „Племенито“ промовише српско-културно насљеђе

ТРЕБИЊЕ l У Музеју Херцеговине вечерас је отворена изложба „Племенито’’ ауторског тима из удружења историчара „Др Милан Васић“ из Бањалуке, који чине Борис Радаковић, Предраг Лозо и Драгослав Илић.

Изложба промовише српско-културно насљеђе, са посебним освртом на епоху средњег вијека и историјском заоставштином из тог периода, на просторима Републике Српске и БиХ.

У име аутора, изложбу је представио Дејан Дошлић, асистент на Филозофском факултету у Бања Луци, на катедри за историју који је истакао да је изложба дио вишегодишњег пројекта удружења „Др Милан Васић“, који се бави дигитализацијом и популаризацијом средњовјековног културног и историјског насљеђа српског народа.

„Садржај изложбе говори о стваралаштву, креацији те естетском богатсву једног периода и подијељен је у неколико цјелина: стећци, натписи, сакрални списи и дипломатичка грађа. Изложба говори о јасним континуитетима нашег постојања на овим просторима, а поред фотографија приказани су и цртежи, скице, бордуре, мотиви, као и печати на историјским повељама“, навео је Дошлић.

Он је додао да је један од главних циљева ове поставке преиспитивање постојећег и изградња новог односа према знању о српском-културном насљеђу као једним од стратешких основа Републике Српске.

Прије изложбе, предавање је одржала проф. др Јелица Стојановић са Филозофског факултета у Никшићу, на тему “Историја српског писма“ која је истакла да је српско писмо једно, јединствено, величанствено, непоновљиво и препознатљиво, а то је ћирилица.

„Мало пажње поклањамо ономе што је најважније и најзначајније, а то је историја српског језика и писма. Само знањем и ширењем знања можемо на неки начин, спашавати и чувати своје насљеђе, језик и писмо“, рекла је Стојановић.

Изложбу и предавање организoвало је Српско удружење „Ћирилица“ у оквиру пројекта „Школa палеографије“, чији су полазници били студенти из Никшића и Бањалуке, са катедри за српски језик и књижевност и историју.

Д.М.