Изложбом представљен живот и научни рад Јевта Дедијера

ТРЕБИЊЕ │ У Галерији Музеја Херцговине данас је отворена документарна изложба „Јевто Дедијер и Херцеговина“, проф. Милована Р. Пецеља, на којој је представљен живот и научни рад знаменитог Херцеговца, кроз оригиналне списе и фотографије.

Пецељ каже да фотографије показују стваралаштво, животни пут, јавни, научни и универзитетски рад првог доцента географије на београдском Универзитету из БиХ, а посјетиоци су могли и да се упознају са до сада необјављеним фотографијама, писмима и препискама које је Дедијер водио са знаменитим личностима тога доба.

Пецељ је редовни професор на Географском факултету у Београду и аутор је књиге о овом истакнутом научном раднику из Херцеговине, ученику и сараднику Јована Цвијића и првом професору београдског универзитета са простора БиХ.

Изложбу је отворио Зоран Милошевић, начелник Одјељења за друштвене дјелатности који је истакао да је рад Јевта Дедијера трајне вриједности и од националног значаја, те се предавањем, изложбом и научним скупом одужујемо једном великом научнику, јавном дјелатнику, културном раднику и патриоти.

„Градска управа је у потпуности опредијељена да се у са сарадњи са релевантним институцијама на достојан начин одужи великанима пониклим у Херцеговини, који су својим радом и животним дјелом задужили не само Херцеговину, већ и српски народ у цјелини“, навео је Милошевић.

Изложба је отворена до 23. априла.

Д.М.