Izložbom radova učesnika završena umjetnička kolonija „Kolo 2018“

 

TREBINJE │ U Muzeju Hercegovine u Trebinju sinoć je otvorena izložba radova učesnika ovogodišnje Treće međunarodne umjetničke kolonije „Kolo 2018“.

Predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak je, otvarajući ovu izložbu, istakao da je ona kruna svih dešavanja koja su bila organizovana u okviru ovogodišnje kolonije.

„Ovo je izložba radova koje su učesnici kolonije ostavili Muzeju Hercegovine na taj način povećavajući njegovo kulturno blago. Ko zna, možda neko za vijek ili dva bude imao prilike da se podsjeti svih nas koji smo ovđe, posmatrajući ove slike koje nastaju, evo, u naše vrijeme“, naveo je Banjak.

On je dodao da će Grad Trebinje i ubuduće podržavati ovakve projekte, jer se, kako je istakao, radi o vrlo interesantno koncipiranoj likovnoj koloniji koja je jako dinamična i privlači veliki broj posjetilaca.

Ivana Grujić, direktorica trebinjskog Muzeja Hercegovine je rekla da su umjetnici tokom pet- šest dana igrali samostalno ali jedni pored drugih osjećajući istu stvaralačku energiju u kojoj nastaju umjetnička djela.

„Večeras je to kolo na ovim zidovima i večeras su se umjetnici, napokon, uhvatili za ruke“, istakla je ona.

Svim učesnicima dodijeljene su zahvalnice.

Izložbom radova umjetnika-učesnika,  završena je ovogodišnja Treća međunarodna umjetnička kolonija „Kolo 2018“.

U okviru ove manifestacije priređena je izložba Miomira Miša Vemića, slikara iz Nikšića, promovisana je monografija Naoda Zorića, slikara iz Kolašina, otvorena izložba Afokravate Divne Bijelić, održan solistički koncert trebinjskih harmonikaša Dragana Jelačića i Nenada Višnjića,  održana aukcija slika- poklon učesnika kolonije, a sva sredstva od prodatih djela su donirana za kupovinu automobila za Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ iz Trebinja. Ove godine održana je i Prva dječija kolonija „Kolce 2018“, kao i radionica za djecu sa posebnim potrebama iz Udruženja „Sunce nam je zajedničko“.

D.R.