Između nove većine i rekonstrukcije vlade

347015_1

BANJALUKA | Pitanje većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske i sudbina aktuelne vlade naglo je dospjelo u žižu.

Opozicija je akciju započela zahtjevom za posebnom sjednicom, na kojoj bi se raspravljalo o „aferi snimak“. Kako je predsjednik SNSD Milorad Dodik poručio da će i vladajuća većina podržati taj zahtjev, ukoliko se ponudi kvalitetna informacija i rasprava ne bude spekulativnog karaktera, opozicija je počela „da radi na kvalitetu“.

Od Okružnog tužilaštva u Banjaluci i Specijalnog tužilaštva RS zatražene su informacije o istrazi u ovom slučaju. U opoziciji smatraju da će u drugoj polovini juna biti održana posebna sjednica, a da će glasanje o njenom dnevnom redu, tj. (ne)prihvatanje rasprave o aferi snimak biti značajno mjerilo da li imaju većinu. Ili je sve bila prijetnja praznom puškom.

Metaforu sa puškom pominje i novinar Branislav Božić, ali on podsjeća na onu koju pominje Čehov i koja će neminovno opaliti do kraja predstave. Božić smatra da je trenutna situacija neodrživa, i da će se promjene, na ovaj ili onaj način desiti.

– Skupštinska većina je šarolika i veoma tanka. Ucjenjivački kapacitet i najmanjih partija, pa čak i pojedinačnih poslanika, prilično je veliki. Logično je da će sve doći na dnevni red prije ili kasnije, ovako ili onako. Sve se to događa u ambijentu kad novca nema dovoljno, kad je budžet u crvenom, vlada izgubila kredibilitet, i praktično javnost ima utisak da vlada nije ni blijeda sjenka Milorada Dodika, da on i njegov savjetnički tim upravlja vladom – smatra Božić.

Magazin Istina