Izmišljeni abortusi »zabranili« ekskurzije

20141224164535_280592SARAJEVO l Nakon „izmišljene“ vijesti da je čak sedam djevojčica iz jednog manjeg mjesta u RS ostalo u drugom stanju nakon što su prije godinu i po otišle u petodnevnu posjetu Sarajevu, među roditeljima širom BiH je nastala opšta panika.
Zbog straha da bi se mogli naći u sličnoj situaciji ne dozvoljavaju djeci odlazak na ekskurziju, piše Klix.ba.
Mnogobrojni mediji širom svijeta i BiH prenijeli su izjavu ginekologa Nenada Babića, koordinatora za zdravstvo u Vladi Republike Srpske u Banjoj Luci, koji je kazao da su djevojčice od 13 i 14 godina ostale u drugom stanju tokom školskog izleta.
Danas je Babić priznao da uopšte ne zna šta se desilo sa tim slučajem navodne trudnoće maloljetnica.
Varnes Begović sarajevski ginekolog kaže da u njegovu ordinaciju sada dolaze majke djevojčica koje su u završnim razredima i traže savjet.
Nedugo nakon pojave priče o trudnim djevojčicama u medijima se pojavila informacija da je ginekolog Babić kazao da su sve djevojčice abortirale, dobro se oporavile i vratile školskim obavezama.
Međutim, ginekolog Babić je negirao takvu informaciju.
„Nije tačna informacija da sam ja rekao da su djevojčice abortirale. Ja uopšte ne znam šta se desilo na kraju sa tim slučajem“, rekao je Babić.
Babić nije htio precizirati u kojem mjestu se desila ova pojava, ni u kojem vremenskom periodu, odnosno da li se radi o pojedinačnim slučajevima.
„Nije ovo jedina pojava u našem društvu. To se stalno događa. Evo u Srbiji godišnje imate 16.000 prekinutih maloljetničkih trudnoća“, kazao je Babić
Babić tvrdi da su maloljetničke trudnoće ozbiljan problem u BiH i da se time moraju pozabaviti nadležne institucije, jer djeca u ovoj zemlji nemaju nikakvu edukaciju, niti na našim esencijalnim listama ima kontraceptiva.
Nezavisne