Изнад воде само крст

3817674_1

ВАЉЕВО │ Од светиње из 13. века, Ваљевске Грачанице, остао је само крст који вири из воде.

Црква ће ускоро бити поптуно под водом и поред многих протеста, наставило се са градњом бране. У суботу, 14. маја најављен је литија испред Владе Србије, девета по реду.

Према тврдњама мештана који живе у близини Ваљевске Грачанице, ноћу се из потопљеног и празног манстира чује појање.

Брана је почела да се гради 1987. године са туристичком наменом, а потом од 1992. године, за потребе акумулације пијаће воде и воде за термоелектрану у Обреновцу.

У међувремену, проблем водоснабдевања је решен тако да 2016. године нема потребе за браном. Притом, детаљним анализама научници и хидрогеолози су доказали да је ова брана опасна. Та вода би била загађена рудама арсена и антимона из оближњег рудника, те би загадила висококвалитетне поџемне воде и све највеће изворе Ваљева.

Такође, сеизмолошке активности тла нису праћене на ваљан начин, иако је то основно правило при изградњи брана. Земљотреси или војна интервенција би могли да сруше брану, што би довело у велику опасност град Ваљево који је удаљен само 10км од бране и налази се на нижој надморској висини (за читавих 180 метара) од бране. На тај начин би био потопљен и сам град светих Јустина Поповића и владике Николаја Велимировића.

Курир