Изрицање пресуде генералу Младићу (РТРС од 9.30)

Након четири и по године суђења и годину дана вијећања, Међународни кривични трибунал за бившу Југославију данас изриче првостепену одлуку у предмету против бившег команданта главног штаба Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића. Изрицање пресуде ће преносити наша телевизија у 10 часова, а од 9.30 почиње Специјални отворени програм.

Генерал Младић ухапшен је у мају 2011. године, а оптужница га терети за геноцид и злочине против човјечности, те кршење закона и обичаја ратовања.

У завршној ријечи, у децембру 2016. године, Тужилаштво је затражило да Младић буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице, док је одбрана генерала Младића инсистирала на томе да је генерал невин и да треба буде ослобођен кривице.

Генерал Ратко Младић инсистира да присуствује изрицању пресуде пред Хашким трибуналом, потврдио је Младићев адвокат Бранко Лукић.

Лукић, који је посјетио Младића у притворској јединици у Хагу, сматра да генерал неће моћи да издржи у судници све вријеме изрицања пресуде јер је његово здравствено стање веома лоше.

„Да ли ће они правити неке паузе, не знам. Када је било суђење ми смо по сат времена радили, па 20 минута правили паузу. Да ли су то сада имали у виду, не знам“, додаје Лукић.

Он каже да ће одбрана данас рећи да се противи изрицању пресуде генералу Младићу у оваквом здравственом стању.

РТРС