Изведена показна вјежба волонтера ЦК и ученика Медицинске школе

ТРЕБИЊЕ │ Клуб младих Градске организације Црвеног крста Требиње и ученици првог разреда Медицинске школе данас су у сали Основне школе „Јован Јовановић Змај“ извели проширену вјежбу из прве помоћи.

Стефана Петковић , предсједник младих Црвеног крста Требиње каже да је основни циљ показне вјежбе едуковање младих генерација  уз реалистичнији приказ него што се то до сада радило.

„Ово је први пут да смо направили сарадњу са Медицинском школом. Дјеца су се заиста лијепо потрудила да све изгледа како треба. Иначе ми смо задовољни, у Црвеном крсту има много младих људи који су заиста хумани али на жалост у граду има доста оних који не брину за друге људе па је ово један од начина да апелујемо на њих, да постану хумани на било који начин.“, рекла је Петковић.

Према ријечима Марка Савовића , волонтера ЦК Требиње ово је тек почетак сарадње са Медицинском школом.

„Надам се да ће ово постати једна традиција и да ћемо анимирати младе људе да буду дио нас и да учествују у оваквим вјежбама, да се уз дружење науче како да буду хумани и да реагују на правилан начин у хитним ситуацијама.“, објаснио је Савовић.

Ученице првог разреда Медицинске школе Сара Вучуревић и Јелена Батинић кажу да је ова вјежба од изузетног значаја и за оне младе основце који су је данас посматрали  а и за њих саме јер је свака пракса добродошла поготово ако у будућности желите да вам медицински посао буде и примарни.

„Овдје смо да покажемо младима како се може помоћи у одређеним хитним ситуацијама. Имамо три полигодна. Наш дио је ампутација. Видјели смо како се треба понашати у случају хистерије. А биле су још и неке друге повреде, ситуације како се одмах може реаговати и пружити прва помоћ.“, кажу оне.

С.П.