Izvedena pokazna vježba volontera CK i učenika Medicinske škole

TREBINJE │ Klub mladih Gradske organizacije Crvenog krsta Trebinje i učenici prvog razreda Medicinske škole danas su u sali Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ izveli proširenu vježbu iz prve pomoći.

Stefana Petković , predsjednik mladih Crvenog krsta Trebinje kaže da je osnovni cilj pokazne vježbe edukovanje mladih generacija  uz realističniji prikaz nego što se to do sada radilo.

„Ovo je prvi put da smo napravili saradnju sa Medicinskom školom. Djeca su se zaista lijepo potrudila da sve izgleda kako treba. Inače mi smo zadovoljni, u Crvenom krstu ima mnogo mladih ljudi koji su zaista humani ali na žalost u gradu ima dosta onih koji ne brinu za druge ljude pa je ovo jedan od načina da apelujemo na njih, da postanu humani na bilo koji način.“, rekla je Petković.

Prema riječima Marka Savovića , volontera CK Trebinje ovo je tek početak saradnje sa Medicinskom školom.

„Nadam se da će ovo postati jedna tradicija i da ćemo animirati mlade ljude da budu dio nas i da učestvuju u ovakvim vježbama, da se uz druženje nauče kako da budu humani i da reaguju na pravilan način u hitnim situacijama.“, objasnio je Savović.

Učenice prvog razreda Medicinske škole Sara Vučurević i Jelena Batinić kažu da je ova vježba od izuzetnog značaja i za one mlade osnovce koji su je danas posmatrali  a i za njih same jer je svaka praksa dobrodošla pogotovo ako u budućnosti želite da vam medicinski posao bude i primarni.

„Ovdje smo da pokažemo mladima kako se može pomoći u određenim hitnim situacijama. Imamo tri poligodna. Naš dio je amputacija. Vidjeli smo kako se treba ponašati u slučaju histerije. A bile su još i neke druge povrede, situacije kako se odmah može reagovati i pružiti prva pomoć.“, kažu one.

S.P.