Извјештај Владе Српске СБ УН-а: Српска у потпуности опредијељена за Дејтон

У извјештају за период од новембра прошле до априла ове године наводи се да су интензивирани напори политичких противника Републике Српске и њене Владе да се створи осјећај кризе путем отворено погрешног приказивања политичке ситуације у БиХ.

 

„Сврха ових настојања је створити лажне чињенице с циљем задобијања подршке за враћање директне међународне интервенције у унутрашња питања БиХ и утицаја на предстојеће изборе. Ови поступци, уколико буду успјешни, подрили би Устав БиХ и основна начела међународног права“, наводи се у првом дијелу 19. извјештаја Владе Српске Савјету безбједности УН под насловом „Дејтонски споразум мора бити спроведен досљедно слову“.

 

У тексту се истиче да се озбиљне пријетње по Устав, којима се нарушава дејтонска структура, настављају због одбијања бошњачких политичких лидера и њихових савезника да поштују владавину права и обавезе из Дејтонског споразума.

 

„Супротно наводима неких критичара Републике Српске, Српска нема план сецесије од БиХ. Критичари Републике Српске често погрешно представљају изјаве званичника Српске којима осуђују незаконите промјене и покушаје промјене дејтонске структуре, као и нефункционалну БиХ као резултат таквих промјена“, наглашено је у документу.

 

У првом дијелу извјештаја Савјету безбједности истиче се да Влада Српске наставља да подржава БиХ у складу са уставним уређењем и наставиће да се залаже, политичким и правним средствима, за пуно спровођење Дејтонског споразума.

 

У тексту се наводи да је политичка структура, постављена Анексом четири Споразума у којем је дат Устав БиХ, изложена нападима у противправним настојањима да се та структура измијени на опасан начин, те да дугорочна стабилност БиХ зависи од промјене курса ради враћања мудро конципиране структуре.

 

„Пријетње бошњачких политичких лидера насиљем и војном агресијом као одговор на политичка неслагања подривају Дејтонски споразум и морају бити осуђене. Опасно је то што бошњачки лидери у БиХ често пријете насиљем, чак и ратом као одговором на политичке разлике“, упозорава се у тексту.

 

Српска је подсјетила да се бошњачки посланици нису одазвали позиву на хитну сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ која је сазвана на приједлог групе посланика из Републике Српске поводом производње наоружања у Федерацији БиХ и ратнохушкачких изјава бошњачких званичника.

 

У извјештају се наводи да је, након тога, предсједник Републике Српске Милорад Додик предложио, ради јачања међусобног повјерења у БиХ, формирање заједничке комисије Републике Српске и ФБиХ, која би утврдила чињенично стање о производњи оружја и муниције у Федерацији, а које је изван контроле заједничких институција БиХ.

 

„Упркос провокативним изјавама бошњачких политичких лидера, Република Српска још једном жели да нагласи своју пуну опредијељеност за мир и истакне изјаве својих политичких лидера у којима одбијају насиље као начин рјешавања политичких неслагања“, наглашава се у извјештају.

 

У тексту се објашњава да, упркос јасним и досљедним изјавама лидера Републике Српске у којима позивају на мирно рјешавање неслагања, бошњачки политички лидери и њихови помагачи лажно оптужују Српску да се залаже за супротно.

 

„Надају се да ће тако испровоцирати интервенцију и казнене мјере САД и ЕУ против Републике Српске и њених изабраних лидера с циљем даљег слабљења децентрализоване структуре успостављене Дејтонским споразумом“, истиче се у извјештају.

РТРС