Jadransko – jonski koridor od izuzetnog značaja za regiju

Tu je izdvojio poseban interes za izgradnju dionice jadransko-jonskod autoputa kroz teritoriju Bosne i Hercegovine, koji bi pratio i moguća izgradnja pruge Nikšić-Trebinje-Čapljina, koja je već usaglašena između BiH i Crne Gore, a čiju studiju je finansirala EU.

20151204115019_340313

SARAJEVO I Razvoj transportne mreže u zemljama Zapadnog Balkana, odnosno o ekstenziji panevropskih transportnih koridora na zemlje koje teže članstvu u EU bila je tema razgovora 11. godišnjeg sastanka ministara transporta jugoistočne Europe održanom u Tirani.

Na 11. ministarskoj konferenciji zemalja članica Transportnog obzervatorija jugoistočne Europe (SEETO) pored predstavnika šest zemalja regije, konferenciji su prisustvovali i predstavnici Europske komisije odnosno direktorata za proširenje i transport.

Ministri su usvojili set zaključaka za dalji rad i saradnju u oblasti razvoja transportne infrastrukture, te modifikovanu sveobuhvatnu mrežu transportnih koridora. Konferencija je održana u ozračju samita lidera zemalja Zapadnog Balkana održanom u avgustu ove godine u Beču, gdje je potvrđena osnovna transportna mreža.

U ime Bosne i Hercegovine konferenciji je prisustvovao ministar komunikacija i prometa Slavko Matanović.

U svom izlaganju ministar Matanović je predstavio set mjera koje je Bosna i Hercegovina preduzela u smislu ispunjavanja obaveza preuzetih na samitu u Beču. Uspostavljeno je sedam radnih grupa i koordinacijski tim koji će pratiti njihov rad.

Ministar je informisao da je za gradnju mosta na Savi kod Svilaja u toku postupak javne nabavke, dok je za most u Gradišci urađen novi, optimizovani glavni projekat, što zahtijeva novu studiju zaštite okoline, čija je izrada u toku.

Podsjetio je da Bosna i Hercegovina pridodaje veliku važnost europskom koridoru 5 c, ali i drugim evropskim cestama koje prolaze kroz našu zemlju.

Tu je izdvojio poseban interes za izgradnju dionice jadransko-jonskod autoputa kroz teritoriju Bosne i Hercegovine, koji bi pratio i moguća izgradnja pruge Nikšić-Trebinje-Čapljina, koja je već usaglašena između BiH i Crne Gore, a čiju studiju je finansirala EU. Sa Republikom Hrvatskom su vođeni inicijalni razgovori o mogućnosti produženja ove pruge prema Kninu.

Na 11. ministarskoj konferenciji zemalja članica Transportnog obzervatorija jugoistočne Evrope (SEETO) pored predstavnika šest zemalja regije, konferenciji su prisustvovali i predstavnici Evropske komisije odnosno direktorata za proširenje i transport.

Nezavisne novine