Јапанке – најгора љетња обућа

japankeИзбор љетње обуће је заиста велики, па можемо да бирамо до миле воље. Али, који тип љетње обуће је најопаснији за здравље наших стопала?

“Обичне јапанке су можда најгори избор обуће и то првенствено зато што нису причвршћене за стопало, због чега се прстима ‘хватамо’ за подлогу, што мијења начин на који ходамо”, наводи за магазин “Ин Стyле” доктор Емили Спликал, стручњак за здравље стопала.

“Најбоље би било одабрати сандале које се копчају око глежња јер их тако причврстимо за стопала, а то нам увелико олакшава ходање”, додаје Спликал.

Она такође сматра да не би требало да ходамо у ципелама чија је пета виша од седам центиметара јер то, наиме, мења биомеханику нашег начина ходања: кораци су нам скраћени, не можемо брзо да ходамо, а тежина тијела пребацује се на јастучиће у стопалима, што ремети наш центар за равнотежу и оптерећује колена и доњи дио леђа.

Подједнако су штетне и потпуно равне ципеле, поготово код особа која имају равна стопала. Стопало ће бити много стабилније ако ципеле имају малу пету, довољно је и ону од 2-3 цм. Најбоље је, стога, носити ципеле чија се пета креће од два до највише седам центиметара и избегавати екстреме, односно потпуно равне ципеле или изузетно високу пету.
Срна