Јавним предузећима и Влади блокирано 57 милиона марака

banka-katanac

БАЊАЛУКА │ Министарству финансија Републике Српске и јавним предузећима у Банци Српске блокирано је више од 57 милиона KМ.
Министарству финансија у Банци Српске је „заробљено“ чак 24,2 милиона KМ.
Од тог износа највећи дио новца је био на рачуну за функционисање основних судова – 9,8 милиона KМ.
На рачуну окружних привредних судова је 4,5 милиона KМ, док је на Трансакционом рачуну за редовно пословање Министарству финансија у Банци Српске остало нешто више од пет милиона KМ.
Фонд солидарности Републике Српске је изгубио чак 4,4 милиона KМ, сазнаје КАПИТАЛ.

Електропривреда и Аутопутеви остали без 33 милиона

Оно што је посебно забрињавајуће је више од 33 милиона марака Електропривреде Републике Српске, Аутопутева Републике Српске и Електропреноса БиХ.

ЈП „Аутопутеви Републике Српске“ су у Банци Српске остали без 10,3 милиона KМ, а „Електропренос БиХ“ без 10 милиона KМ.

„Хидроелектране на Дрини“ су изгубиле 5,3 милиона KМ.

„Хидроелектрана на Требишњици“ ће морати пронаћи начин да надокнади четири милиона KМ које је имала на рачуну у Банци Српске.

Матично предузеће Мјешовити холдинг Електропривреда Републике Српске је остала без 2,6 милиона KМ, а „Хидроелектране на Врбасу“ без милион KМ.

Влада и јавна предузећа су држала депозите, без обзира на јасна упозорења да је банка пред ликвидацијом, чак је на поједине директоре вршен страховит притисак да последњих седмица пред увођење привремене управе, пребаце средства на рачуне у Банци Српске.

Генерални директор „Електропривреда Српске“ Бранислава Милекић свјесно је „жртвовала“ близу 13 милиона KМ, јер је као члан Надзорног одбора Банке Српске била врло добра упућена у њено функционисање.

Капитал