Један погинули и 25 повријеђених полицајаца

368229_1

БАЊА ЛУКА │Полиција Републике Српске у прва три квартала ове године нападнута је 37 пута, а у тим атацима један полицајац је погинуо, два су теже, а 23 лакше повријеђена.

Црне статистике говоре да су нападачи на полицију насртали оружјем, палицама, столицама, рукама и ногама. Ипак то је мање него лани, када је за исти период забиљежено 40 атака.

Према подацима МУП-а Републике Српске, највише напада на полицију у посматраном периоду забиљежено је на подручју Центра јавне безбједности Бањалука – чак 14 пута.

„У истом периоду забиљежено је девет напада на полицију у Бијељини, осам у Добоју, три у Приједору, два у Требињу и један напад у Источном Сарајеву. У прва три квартала ове године почињено је и пет спречавања полиције у вршењу послова из своје надлежности, док је у истом периоду 2014. године било 14 ових кривичних дјела“ рекли су у МУП-у Републике Српске.

Kолико је посао полицајца опасан говори и напад на Полицијску станицу у Зворнику 27. априла ове године. Тога дана наоружани вехабија Нердин Ибрић упао је са пушком у зворничку полицијску станицу и уз поклич „Алаху екбер“ пуцао у полицајце. Том приликом убио је полицајца Драгана Ђурића, а ранио Жељка Гајића и Стеву Миловановића. Полиција је успјела да савлада нападача и при томе га је убила. Овај случај окарактерисан је као тероризам.

Тежи напади на полицију забиљежени су и 1. априла у Угљевику, те у јулу и августу у Бијељини и Бањалуци. Инцидент у Угљевику десио се када је Здравко Трифуновић аутомобилом „голф 5“ прошао кроз црвено свјетло на семафору. Kада га је полиција зауставила и покушала да казни, он и још четири његова помагача насрнули су на полицајце. Тукли су их ногама и рукама, али, срећом, брзо су савладани.

Бијељински полицајци нападнути су 30. јула, када су интервенисали да би спријечили тучу испред кафића у Јањи код Бијељине. Током интервенције Сенад Сакић (30) из Живиница једног полицајца ударио је песницом у главу.

Тежи инцидент бањалучка полиција имала је 27. августа приликом интервенције у кафе-бару „Бел сити“ у Бањалуци. По доласку полиције пијани Драган Зрнић и Јован Мисимовић, који су узнемиравали госте кафане, ножем и столицама насрнули су на полицијску патролу, али су припадници МУП-а РС успјели да их савладају и остану неповријеђени.

Дисциплински

Полиција Републике Српске током ове године до сада је покренула 99 дисциплинских поступака против полицијских службеника, 56 због теже и 43 због лакше повреде радне дужности.

„Тренутно је 41 полицајац суспендован и привремено удаљен из Министарства унутрашњих послова Републике Српске, због вођења истраге или кривичног поступка. Од укупног броја суспендованих полицијских службеника њих 13 је привремено удаљено с посла током ове године“ рекли су у полицији.
Глас Српске