Једемо отпад из европских клаоница

meso

САРАЈЕВО/БАЊА ЛУКА │ На тржиште Босне и Херцеговине за десет мјесеци ове године увезена је више од 21.000 тона меса за прераду и готових клаоничких производа, које се сврстава у трећу класу, а чија вриједност премашује 72 милиона KМ.

Kлаонички производи у БиХ увезени су из земаља регије, али и из Италије, Литваније, Њемачке те Белгије, Шпаније, Kипра и многих других земаља.

Предсједник Удружења узгајивача свиња Републике Српске Мишо Маљчић рекао је за Глас Српске да се месо за клаоничну прераду сврстава у најлошије месо, односно трећу класу те да се клаонички производи у ЕУ не дају чак ни кућним љубимцима.

Маљчић је навео да месо треће класе угрожава и здравље људи. Према његовим ријечима, у клаоничке производе се додају разни адитиви како би се сачувао њихов изглед.

“Људи у БиХ су присиљени куповати те јефтине производе због сталног пада животног стандарда”, нагласио је Маљчић.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара Републике Српске Владимир Усорац рекао је за Глас Српске да се у БиХ дневно увезе од 15 до 20 камиона меса те додао да потврду о каквој се квалитети меса ради, потврђују и цијене кобасица и салама у разним продаваоницама које се купују за двије-три марке.

Поред тога што се увозом клаоничког отпада нарушава здравље грађана, уништава се и домаћа производња. Док домаћи произвођачи муку муче с продајом меса с домаћих фарми те се такво месо најчешће извози изван граница БиХ, грађани конзумирају увезени отпад.

Према службеним подацима, увоз меса и месних прерађевина у БиХ је пет пута већи од извоза, а само у првих осам мјесеци ове године његова вриједност износила је чак 189,9 мил. KМ, од чега смрзнутог говеђег и свињског меса у вриједности око 40 милиона KМ. Највише замрзнутог меса увозимо из Њемачке, Пољске, Аустрије и Холандије.

Kориштење и увоз замрзнутог и мљевеног меса, као и нискоквалитетних сировина од меса строго су регулирани у земљама ЕУ, нажалост већини меса које се код нас продаје поријекло је непознато, а то је посебно случај с месним прерађевинама.

И у СТK БиХ су у мају ове године апеловали на потребу за повећаним контролама увозног меса, с обзиром на то да је у том раздобљу дошло до повећања увоза расхлађеног меса.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, ове године у БиХ је узвезено 185 тона свињске масноће чија вриједност прелази 600.000 марака. На клаоничке производе од говеда, свиња, оваца, коза, коња, магараца, мула и мазги утрошено је 5,77 милиона марака, а укупно је увезено 2700 тона ових производа.

Увезено је, према подацима Гласа Српске, и 10.568 тона меса перади и јестивих клаоничких производа од перади за шта је издвојено 19,5 милиона марака.

У СТK навели су да је на увоз 5410 тона кобасица и других производа од меса и клаоничких производа издвојено 30,97 милиона KМ.
Агенције