Jedina stvar u kojoj Srbija sa Amerikom dijeli peto mjesto

220324_televizor-foto-03-public-dreamstime_fBEOGRAD | Prema istraživanju međunarodne markentiške agencije „Zenith Optimedia“ Srbi gledaju televiziju u proseku oko pet sati dnevno što nas stavlja na neazavidno peto mesto koje delimo sa Amerikancima.

Agencija „Zenith Optimedia“ sprovela je anketu u 65 zemalja na svetu, a prema rezultatima njihovog istraživanja Srbi ispred malih ekrana provedu 300 minuta dnevno.
Sa ovim minutažom Srbi zauzimaju visoko peto mesto, a ispred nas se nalaze još samo četiri nacije: Litvanci sa 325 minuta provedenih pored ekrana, zatim Rumuni sa 340 minuta, kao i naše komšije iz Hrvatske sa 377 minuta, odnosno više od šest sati. Prvaci su Saudijci koju ispred TV kutije provedi 409 minuta dnevno.

U izveštaju ove agencije navodi se da je dnevna konzumacija medija na globalnom nivou u periodu od 2010. do 2014. porasla sa 462 na 485 minuta dnevno. Glavni krivac za to je porast korištenja interneta na kojem ljudi provode 109,5 minuta na dan, gotovo dvostruko više nego pre četiri godine.

Istovremeno, vreme posvećeno tradicionalnim medijima palo je s 402 na 376 minuta dnevno.

I dok je internet podstakao porast ukupne konzumacije medija, srozao je korištenje tradicionalnih medija. U konkurenciji s internetom najviše su izgubile novine koje se čitaju za četvrtinu manje nego pre četiri godine i magazini koji se čitaju za 19 posto manje. Nasuprot tome, televizija se gleda samo šest posto manje.
Blic