Једини град у БиХ са чистим ваздухом је…

380752_1

Јајце! Од 11 тестираних градова у БиХ, само је у једном квалитет ваздуха био задовољавајући и није представљао опасност по здравље становника, резултати су мјерења загађења, које је спровело Удружење „Еко-акција“ из Сарајева.

Од јуче тестираних градова једино је Јајце у групи са добрим квалитетом ваздуха, умјерено загађено је у Угљевику и Ћелићима, нездраво за осјетљиве групе у Бањалуци, Сарајеву, Тузли, Броду, Приједору и Зеници, а нездрав у Лукавцу и Горажду, пишу „Независне новине“.

Резултати мјерења Удружења „Еко-акција“ показатељ су стања загађења у осам ујутру, када су фабрике тек почеле с радом, а грађани крећу на посао аутомобилима, тако да би стање било пуно лошије да се мјерење изврши у пет послије подне.

Здравствени радници објаснили су да загађење ваздуха утиче на здравље у зависности од тога колико му је човјек изложен и у којим количинима.

„Посљедице могу бити од тренутних, као што су кашаљ, отежано дисање, смањење физичких могућности, краткотрајне инфекције дишних путева као и очију до оних које су пуно опасније, а долазе послије одређеног времена као појава бронхитиса, астми, тровања металима па чак и тумори“, упозорили су здравствени радници.

Чедомир Црногорац, шеф Катедре за заштиту животне средине на Природно-математичком факултету у Бањалуци и аутор многих дијела на ову тематику, рекао је да резултати Удружења „Еко-акције“ нису изненађујући, те да ће без конкретне стратегије и правих стручњака стање бити још и горе.

„Исувише времена смо потрошили причајући шта би требало урадити, а притом не чинећи ништа. Такође, на одговорним функцијама у овој области нам се налазе нестручни кадрови страначки запослени, умјесто стручњака који сигурно могу ријешити проблем“, сматра Црногорац.

Приоритет је доношење аката на нивоу БиХ

Истакао је да доношење јединствених и обавезујућих аката на нивоу читве БиХ мора бити приоритет.

„Морамо направити листу загађених локација, објеката и субјеката највећих загађивача, па након тога то и ријешити. Ако може декларативно, још боље, а ако не може, онда се то казнама врло лако среди“, рекао је Црногорац.

Као позитиван примјер навео је Лондон, гдје је за три године ријешен проблем смога и загађености послије доношења групе прописа и стриктног придржавања при кажњавању, које је ригорозно.

Нагласио је да бх. прописи дозвољавају већу количину максимално дозвољене концентрације загађивача него у што је у земљама Европске уније.

Као основне загађиваче наводи застарјеле технологије у индустрији које су свугђе већ повучене из употребе, недостатак зеленила, које је један од битнијих фактора у прочишћавнају ваздуха, те режим саобраћаја, то јест прекомјерно кориштење аутомобила.

„Погледајте само Бањалуку. Од онолико зеленила шта је сада остало? Аутомобили су посебна прича. Ујутро у осам сати како крену до пет послије подне не стају. Сви паркинзи су нам пуни, а аутомобили су паркирани и по тротоарима. Има више аута него људи“, упозорава Црногорац.

Мондо.ба