Јефтинији лијекови у апотекама од 15. јуна

БАЊА ЛУКА l Све апотеке у Републици Српској од 15. јуна дужне су да поштују нови цјеновник којим ће цијена појединих лијекова бити знатно нижа, али би истовремено поједини цитостатици могли вишеструко да поскупе.

Ријеч је о цјеновнику који је јуче објавио Фонд здравственог осигурања РС и који је усклађеним са новим Правилником о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ.

Како су навели у Фонду, овај цјеновник ступа на снагу 15. јуна, након чега би трошкови за медикаменте које финансира ова установа требало да буду укупно нижи за око осам одсто.

У Фонду здравственог осигурања подсјећају да су лијекови са његове листе, захваљујући моделу референтних цијена, и до сада били јефтинији у односу на друге листе лијекова у БиХ.

– Већ неколико година цијене се константно смањују захваљујући том моделу, који подстиче конкуренцију међу добављачима. Због тога су и ефекти новог правилника у Српској нешто мањи од очекиваних – рекли су у Фонду.

Додали су да, што се тиче цитостатика и лијекова за специфична обољења, они се набављају путем тендера, гдје се већ бира најнижа цијена.

– Уколико би се примјењивао нови правилник у овом случају,  дошло би и до повећања цијена већег броја ових лијекова, јер су знатно скупљи у региону, односно упоредним земљама –  истакли су у Фонду.

Наиме, „дозвољена“ највиша цијена појединих цитостатика, према новом правилнику, знатно је виша од досадашњих цијена.

– Међутим, то не значи да ће се садашња цијена ових лијекова у РС значајније мијењати и повећавати, јер је ријеч само о дозвољеном горњем лимиту – нагласили су у Фонду.

Фонд је на основу потрошње лијекова у шест мјесеци прошле године направио пројекцију трошкова, односно ефекте новог правилника за идућих шест мјесеци.

Према овој пројекцији, на примјер, за лијекове са листе А и Б се очекују мањи трошкови за око пет одсто у другој половини  године, односно за десет одсто на годишњем нивоу. За инсулине трошкови би, како су навели у Фонду, требало да буду нижи за око 6,5 одсто за период од шест мјесеци.

У Агенцији за лијекове БиХ истичу да контролу цијена лијекова који се продају грађанима врши њихова фармацеутска инспекција. Када је ријеч о цјеновнику који је објавио Фонд, истакли су да апотеке имају рок до 15. јуна да ускладе цијене са новим.

– Што се тиче максималних велепродајних цијена лијекова које смо објавила 19. маја, оне су већ на снази, а ускоро ће почети и контрола. Прве кораке смо већ направили – рекли су у Агенцији.

У већини апотека у РС кажу да су спремни за нови цјеновник. У једној бањалучкој апотеци истичу да је и било вријеме да се спусте велепродајне цијене како би и они могли кориговати своје.

– Све чешће у апотеку долазе становници који, након што им кажемо цијене лијекова које им је прописао љекар, одустају од куповине јер су прескупи – рекла је радница у једној од апотека и додала да је најгоре то што ће појефтињење најмање осјетити крајњи потрошачи.

Глас Српске