Јеремић трећи у гласању за генералног секретара УН

222

ЊУЈОРК │ У Савјету безбједности Уједињених нација синоћ је завршена трећа рунда неформалног гласања за новог генералног секретара светске организације, а према незваничним информацијама, кандидат Србије Вук Јеремић је на трећем мјесту.

Према тим информацијама, бивши португалски премијер Антонио Гутереш је први – 11 позитивних, три негативна и један неодређени глас, а слиједи шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак – девет позитивних, пет негативних и један неодређени глас.

Вук Јеремић је освојио седам позитивних, пет негативних и три неодређена гласа. Јеремић се на свом налогу на Тwиттеру захвалио на „охрабрењу за улазак у четврту рунду гласања за генералног секретара УН“.

Резултатом у трећем кругу гласања у Савету безбедности, Србија се пласирала у саму завршницу изборног процеса за новог генералног секрета УН и сматрам да тиме можемо да будемо изузетно задовољни„, изјавио је синоћ Вук Јеремић по завршетку треће рунде гласања.

„Процес избора сада улази у најсложенију фазу, у којој пет сталних чланица Савета безбедности отпочиње интензивне међусобне преговоре у којима ће бити разматрана имена најуспешнијих кандидата„, саопштио је Јеремић.

„Ми ћемо наставити са интензивном кампањом уочи четвртог круга гласања, које се очекује у септембру“, рекао је Јеремић.

Ројтерс наводи, позивајући се на неименоване дипломате, да је бугарска политичарка и генерални директор Организације за образовање, науку и културу УН (Унеско) Ирина Бокова добила исти број гласова као Јеремић.

За њима слиједе аргентска министарка спољних послова Сузана Малкора, њен колега из Македоније Срђан Керим и бивша премијерка Новог Зеланда Хелен Кларк. Посљедња три мјеста, међу укупно 10 кандидата, дијеле бивши предсједник Словеније Данило Тирк, некадашња министарка спољних послова Молдавије Наталија Герман и шефица УН за питање климе Кристина Фигерес из Костарике.

Британска агенција подсјећа да су бивша шефица хрватске дипломатије Весна Пусић и њен колега из Црне Горе Игор Лукшић одустали од трке. На гласању Савјета безбједности УН изјашњавао се о преосталих 10 кандидата избором једне од три понуђене опције: „охрабрује“, „не охрабрује“ и „нема мишљење“. Неименоване дипломате истакле су да Савјет безбједности УН има за циљ да препоручи кандидата генералној скупштини УН до октобра.

Пет сталних чланица СБ УН са правом вета, САД, Русија, Велика Британија, Кина и Француска, морају на крају да постигну сагласност о кандидату за генералног секретара УН, наводи Ројтерс.

Тањуг