Јесењи сазив средњовjековне секције Српског археолошког друштва у Требињу

ТРЕБИЊЕ │ У Музеју Херцеговине данас је отворен Јесењи сазив средњовjековне секције Српског археолошког друштва, који ће до 4. новембра, окупити археологе из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, њих више од тридесет који се баве истраживањем Средњег вијека.

Јесењи сазив средњовековне секције Српског археолошког друштва отворио је Зоран Милошевић, начелник Одјељења за друштвене дјелатности Града Требиња.

„Привилегија је што сте за овакав скуп одабрали Требиње које може да својим потенцијалима и археолошким налазиштима да се похвали“, казао је Милошевић.

Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине каже да је овакав скуп од изузетне важности.

„Имамо могућност да размјенимо искуства јер се сви бавимо веома широком области. У току скупа ће заиста бити доста тога што можемо видјети и научити. Ово су простори гдје је некадашња средњовјековна држава егсистирала као једна држава. А и један од циљева је да изађемо у јавност са оним што људи раде на пољу средњовјековне археологије“, објашњава Грујић.

Према ријечима Миле Баковића , предсједника Друштва археолога Црне Горе, сарадња са херцеговачким музејем траје успјешно дуги низ година.

„Сарадња траје од памтивјека И веома је квалитетна. Имамо неке заједничке пројекте које покушавамо реализовати али надам се да ћемо у будућности и успјети“, каже Баковић.

Дејан Радичевић, доцент на Одјељењу за археологију Филозофског факултета у Београду у Требињу ће представити истраживање средњовјековног Рудника које се ради посљедњих десет година.

„Рудник је иначе био један од најзначајнијих рударских и трговачких центара у средњовјековној Србији. Биће ваома занимљиво. Имамо и излагање које се тиче и Брскова код Мојковца. То су заправо два најстарија центра“, каже он.

Програмом рада скупа предвиђено је да првог дана археолози представе своја најновија истраживања у три групе реферата, а своја излагања пријавило њих 14.

Планиран је и радни састанак на којем ће се расправљати о актуелним проблемима везаним за рад Средњовековне и Секције за словенску археологију Српског археолошког друштва.

Другог дана скупа предвиђен је обилазак најзначајнијих средњовјековних локалитета Требиња и Херцеговине – манастира Завала, Тврдош, Дужи и Петропавловог, средњовековних утврђења Црквина, Мичевац и Клобук, те Старог града.

Српско археолошко друштво, основано прије 135 година и једно од значајнијих и најстаријих струковних удружења у Србији и окружењу, данас са око 300 чланова из Србије и иностранства.

Скуп се одржава под покровитељством Министарства просвјете и културе РС, Градске управе Требиње и Хидроелектрана на Требишњице.

С.П.