Jesenji saziv srednjovjekovne sekcije Srpskog arheološkog društva u Trebinju

TREBINJE │ U Muzeju Hercegovine danas je otvoren Jesenji saziv srednjovjekovne sekcije Srpskog arheološkog društva, koji će do 4. novembra, okupiti arheologe iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, njih više od trideset koji se bave istraživanjem Srednjeg vijeka.

Jesenji saziv srednjovekovne sekcije Srpskog arheološkog društva otvorio je Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Trebinja.

„Privilegija je što ste za ovakav skup odabrali Trebinje koje može da svojim potencijalima i arheološkim nalazištima da se pohvali“, kazao je Milošević.

Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine kaže da je ovakav skup od izuzetne važnosti.

„Imamo mogućnost da razmjenimo iskustva jer se svi bavimo veoma širokom oblasti. U toku skupa će zaista biti dosta toga što možemo vidjeti i naučiti. Ovo su prostori gdje je nekadašnja srednjovjekovna država egsistirala kao jedna država. A i jedan od ciljeva je da izađemo u javnost sa onim što ljudi rade na polju srednjovjekovne arheologije“, objašnjava Grujić.

Prema riječima Mile Bakovića , predsjednika Društva arheologa Crne Gore, saradnja sa hercegovačkim muzejem traje uspješno dugi niz godina.

„Saradnja traje od pamtivjeka I veoma je kvalitetna. Imamo neke zajedničke projekte koje pokušavamo realizovati ali nadam se da ćemo u budućnosti i uspjeti“, kaže Baković.

Dejan Radičević, docent na Odjeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu u Trebinju će predstaviti istraživanje srednjovjekovnog Rudnika koje se radi posljednjih deset godina.

„Rudnik je inače bio jedan od najznačajnijih rudarskih i trgovačkih centara u srednjovjekovnoj Srbiji. Biće vaoma zanimljivo. Imamo i izlaganje koje se tiče i Brskova kod Mojkovca. To su zapravo dva najstarija centra“, kaže on.

Programom rada skupa predviđeno je da prvog dana arheolozi predstave svoja najnovija istraživanja u tri grupe referata, a svoja izlaganja prijavilo njih 14.

Planiran je i radni sastanak na kojem će se raspravljati o aktuelnim problemima vezanim za rad Srednjovekovne i Sekcije za slovensku arheologiju Srpskog arheološkog društva.

Drugog dana skupa predviđen je obilazak najznačajnijih srednjovjekovnih lokaliteta Trebinja i Hercegovine – manastira Zavala, Tvrdoš, Duži i Petropavlovog, srednjovekovnih utvrđenja Crkvina, Mičevac i Klobuk, te Starog grada.

Srpsko arheološko društvo, osnovano prije 135 godina i jedno od značajnijih i najstarijih strukovnih udruženja u Srbiji i okruženju, danas sa oko 300 članova iz Srbije i inostranstva.

Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS, Gradske uprave Trebinje i Hidroelektrana na Trebišnjice.

S.P.