Јуан постаје резервна валута у Африци?

Државе Источне и Јужне Африке разматрају могућност да користе кинески јуан као резервну валуту.

Представници централних банака 14 афричких земаља на форуму у Харареу, пријестоници Зимбабвеа, закључили су да је дошло до успоравања темпа раста свјетске трговине и промјене односа снага.

Кинески портал „Хуанћуванг“ преноси да расте страни дуг афричких држава номинован у иностраној валути. Уз то, на билансу готово свих ових држава су и неисплаћени дугови према Кини.

Са друге стране, Кина је највећи трговински партнер за више од 130 држава и региона свијета.

Највећи изазов за Пекинг је да извуче корист од новог модела међународне трговине.

Зато би кинеској страни ишло наруку ако би се исплата кредита вршила у јуанима. Кинеска валута је у међувремену већ постала заједнички именилац спољне трговине са Африком.

Кина током последњих година постаје веома важна за цијели афрички континент.

Прорачуни Универзитета у Бостону говоре да је чак трећина свих кинеских иностраних инвестиција у енергетски сектор отишла у Африку, и то у износу од 6,8 милијарди долара.

Од 2000. године, обим укупних кинеских инвестиција у афричку енергетику износи 34,8 милијарди долара.

Иако је Кина за све ове године дупло више уложила у Европу, Централну Азију и Јужну Америку, Пекинг мијења инвестиционе приоритете и окреће се ка Африци.

Афричке државе су брзо одреаговале на раст кинеског економског присуства у региону. Само током 2016. године, према подацима система СВИФТ, обим плаћања у Јужној Африци у јуанима порастао је за 65 одсто.

Агенције