Јубиларни 50. празник мимозе почиње 1. фебруара

Празник мимозе у Херцег Новом, који ове године обиљежава 50 година постојања, почеће 1. фебруара, а у оквиру њега ће продефиловати караван мимозе који ће из Беча кренути 10. јануара.

Током 50 дана трајања Празника мимозе биће организована четири маскенбала, концерти на отвореном, вечери медитеранске пјесме, међународне карневалске поворке, међународни сусрет дувачких и мажорет ансамбала и изложба цвијећа, те догађаји на којима ће бити представљени пријатељски градови и државе.Укупна вриједност организације 50. Празника мимозе износиће 250.000 евра, а главни спонзори су општина Херцег Нови и Турстичка организација.

Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић рекао је на данашњој конференцији за новинаре да је јубилеј Празника мимозе један од најзначајнијих догађаја у 2019. години у овом граду, који ће симболично трајати 50 дана.

Директор Јавне установе културе „Херцег фест“ Гордана Крцуновић рекла је да ће Празник мимозе отворити пјевач Здравко Чолић, а наступиће и Саша Матић, Калиопи и Џенан Лончаревић.

Она је додала да ће у Херцег Новом бити одржани дани Београда, Новог Сада, Пољске, Италије, Кине, Њемачке, Турске, Норвешке, Финске и Словеније.

„Припремили смо и богат спортски програм у којем се издвајају традиционални међународни пливачки митинг, те спортске игре – трка карића, пицигин и скалинада“, рекла је Крцуновићева.

Директор Туристичке организације Херцег Новог Павле Обрадовић рекао је да су у току интензивне маркетиншке активности.

„Празник мимозе излази из граница нашег региона и циљ за наредне године пробијање на страна тржишта, како би посјета Херцег Новом током фебруара стално расла“, навео је Обрадовић.

Члан Дирекције Празника мимозе Зоран Живковић истакао је да је ријеч о манифестацији која на најбољи начин промовише туристичку понуду Херцег Новог и Црне Горе.

Потпредсједник општине Милош Коњевић најавио је да ће Караван мимозе кренути из Беча, гдје ће 10. јануара бити одржан дефиле Градске музике, мажоретки и машкара.

„Истог дана ће Празник мимозе бити представљен и на Сајму туризма у Бечу, на штанду Националне туристичке организације“, рекао је Коњевић.

Караван ће 11. јануара проћи кроз Врбас и Нови Сад, а 12. јануара кроз Зрењанин и Београд.

У другом наврату караван ће 17. јануара продефиловати Вишеградом и Златибором, а 18. јануара проћиће кроз Бијељину и Бањалуку.

Осим тога, 50. Празник мимозе ће бити најављен и у Требињу.

Срна