„Југићем“ старим 26 година с краја на крај Америке!

350396_1
Крагујевачким „југом“ из 1989. године, два Американца превалила су пут дуг 1.435 километара, од Бојсија у Ајдаху на северозападу Америке, све до Лос Анђелеса и кажу да је у 90 одсто случајева ауто „сарађивао“.!
Два америчка момка, чланови екипе популарног америчког веб-сајта за половне аутомобиле Едмундс.цом, тестирала су „југо“, аутомобил крагујевачке „Заставе“, која га је крајем 80-их извозила у САД, преноси Тањуг.
На пијаци половних аутомобила у Бојсију су за 950 долара купили белог „југића“ (Yуго ГВЛ), пренебрегнувши упозорење да возило има одређених проблема и да им не препоручују дугачак пут до Лос Анђелеса.
„Пут до Лос Анђелеса је дуг у тим колима. Даћемо вам флашу ракије. Може вам затребати“, биле су речи којима су их испратили.
Све је, међутим, прошло у најбољем реду.
Током вожње су тестирали и максималну брзину коју аутомобил може да развије и уверили се да је 140 километара на сат (км/ч) могућа мисија, додуше на благој низбрдици.
На равном путу брзинометар је показао 138 км/ч.
Стицајем околности, тест-екипа је упознала и супругу бившег власника тог аутомобила, власницу оближње продавнице „Босниа Еxпресс“ која продаје храну и пиће са подручја Балкана.
У тој продавници су купили „кокту“ и „бананицу“, тако да су током пута имали комплетан доживљај балканских брендова.
РТС