Јункер Италијанима: Више рада, мање корупције

Предсједник Европске комисије Жан-Код Јункер рекао је да Италијани треба да раде више и да буду мање корумпирани, те да престану да оптужују ЕУ за проблеме на сиромашном југу своје земље.

Ови контроверзни коментари привукли су пажњу предсједника Европског парламента Антонија Тајанија, који је Италијан. Он је затражио да Јункер то демантује и упозорио путем „Твитера“ да би те ријечи биле „неприхватљиве“ уколико су истините.

Јункер је одговарао на питања на конференцији у Бриселу о будућности Европе.

Када је упитан шта би Европа могла да уради да помогне младима у регионима попут југа Италије, он је одговорио да је „дубоко заљубљен“ у ту земљу, али да не може да прихвати да је све што не ваља у том региону резултат недовољног труда ЕУ или Европске комисије.

„Италијани треба да воде рачуна о сиромашним регионима Италије. То значи више рада, мање корупције, озбиљност“, рекао је Јункер, пренио је АФП.

Он је позвао Италију да „не игра игру“ позивања ЕУ на одговорност и додао да су државе на првом мјесту, а Европа на другом.

Лидер италијанске ултрадесничарске Лиге Матео Салвини, чија је странка синоћ формирала популистичку владу са покретом Пет звијезда, осудио је ове коментаре као „срамне и расистичке“, пренијели су италијански медији.

Портпарол Европске комисије касније је изјавио да су Јункерове ријечи „извучене из контекста“.

РТРС