Kачаник, највећи европски извозник бораца за ИСИЛ

isil

ЗАГРЕБ │ Узимајући у обзир укупан број становника, Kосово даје највише бораца у Европи за Исламску државу. Сиромашни Kачаник на граници са Македонијом предњачи у врбовању за тај самозвани калифат.

Од 34 хиљаде становника њих 22 бори се у Сирији и Ираку, међу њима је и Лавдрим Мухаџери, кога зову и балкански Џихади Џон. Тамошњи званичници то све оповргавају и окривљују медије за нарушавање угледа.

Предсједник Исламске заједнице Kачаник Флорим Незирај, који је тамо већ три године, тврди да добро познаје ситуацију. Kаже да, независно од чињенице да је одређени број особа отишао да ратује у друге земље, у Kачанику није забиљежен ниједан сукоб који је повезан с вјером.

Начелник опшине Бесим Иљази сматра да је та прича нанела велику штету угледу том граду.

„Сада можете градом шетати мјесец дана и нећете на улици примијетити ништа што има везе с таквим понашањем“, тврди Иљази.

Са друге стране, у главној улици особе које се повезују с вехабизмом бјеже од камере, као и већина грађана од коментара, што се може приписати страху или нечем другом.

У међувремену, одржан је и скуп о борби против насилног екстремизма.

Kомандир полицијске станице Kачаник Африм Хабиби истиче да у протеклих годину и по дана нису забиљежили ни један одлазак у Сирију. Такође, напомиње, много је мање активности за које се може сумњати да имају везе са врбовањем за Исламску државу.

Незапосленост, сиромаштво и безнађе најчешћи су разлози због којих млади са ових простора одлазе у Ирак и Сирију, гђе им се обећава мед и млеко и годишња зарада до 30 хиљада евра. Међутим, како наглашава, врло брзо схвате да су преварени, па се дио њих одлучује за повратак.

Овдашњи психолози који се баве том проблематиком тврде како не знају која је група опаснија – она која у еуфорији одлази или која се преварена враћа.
НН/ХРТ