Kada policija smije da upotrijebi fizičku silu?

TREBINJE │ Od početka 2018. godine na adresu Policijske uprave Trebinje stigla je samo jedna predstavka, odnosno žalba na rad policijskih službenika u vezi sa prekoračenjem u primjenom fizičke sile i sredstva za vezivanje – kaže za Radio Trebinje Žarko Laketa, načelnik ove Policijske uprave.

On dodaje da žalba kada stigne, predmet ide u unutrašnju kontrolu i utvrđivanje odgovornosti i opravdanosti prekoračenja, odnosno da li je policijski službenik preko mjere i potrebe koristio sredstava sile.

On ističe da u ovoj godini nijedan policijski službenik nije disciplinski kažnjen – što znači da svaka upotreba sile je bila u skladu sa zakonom.

Kada policijski službenik može upotrijebiti silu, koja su to sredstva sile propisana zakonom, šta tačno podrazumijeva upotreba fizičke snage, samo su neka od pitanja koja smo postavili prvom čovjeku Policijske uprave Trebinje.

Laketa navodi da policijski službenik može upotrijebiti silu kada je to neophodno za zaštitu ljudskih života i imovine, odbijanja napada, savlađivanje otpora i sprečavanje bjekstva. On je podsjetio na 12 sredstava sile po Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima.

„Na prvom mjestu fizička snaga, pa službena palica, sredstva za vezivanje, za prisilno zaustavljanje, hemijska sredstva, vatreno naoružanje, službeni psi, vodeni top, specijalna vozila, specijalne vrste oružja, eksplozivne materije i sredstva na bazi elektriciteta“, kaže Laketa i objašnjava sam pojam upotrebe fizičke snage.

„Udarce i druge vještine odbrane, odnosno borilačke vještine kojima se primorava na poslušnost lice koje ometa ili sprečava izvršenje službenih radnji. Moram napomenuti da naši policijski službenici kroz svoje redovne obuke rade i obuke iz određenih borilačkih vještina“.

Prema Zakonu o policiji i unutrašnjim poslovima, policijski službenik može upotrijebiti vatreno oružje u tri slučaja, a to su da: zaštiti svoj život i život drugih lica, zaštiti sebe i druga lica od nanošenja povreda opasnih po život i da spriječi izvršenje i liši slobode izvršioca krivičnog djela terorizma, ubistva, razbojništva i silovanja.

Laketa navodi da upotreba vatrenog oružja nije dozvoljena ako bi ugrozila živote drugih lica, osim ako je to jedini način odbrane od direktnog napada ili opasnosti po život kao i da nije dozvoljena prema maloljetniku, osim ako je to jedini način odbrane od direktnog napada ili opasnosti po život.

Takođe, ne može se koristiti protiv vozila u pokretu osim ako se to vozilo koristi kao sredstvo za nanošenje povreda policijskim službenicima ili drugim licima ili ako je to neophodno radi spriječavanja ozbiljnijih ili smrtonosnijih povreda nanesenih pucanjem iz vozila na policijskog službenika ili druga lica.

Načelnik trebinjske policijske uprave podsjeća da je policajac koji je upotrijebio fizičku silu dužan da obavijesti šefa smjene i dežurnog rukovodnog radnika a neposrednom rukovodiocu dostavi pismeni izvještaj o upotrebi sile prije samog kraja smjene.

Izvještaj o upotrebi sile sadrži određene detalje kao što je vrsta i način pružanja otpora, detaljan opis događaja , vrstu sile koju je primjenio policijski službenik, vrstu i stepen povrede nanesene bilo kojem licu, da li građanin ili policijski službenik koji su učestvovali u događaju kao i datum, vrijeme i mjesto pružanja medicinske pomoći povrijeđenim, ime i prezime i brojevi ličnih karata svjedoka događaja.

Laketa zaključuje ovu temu nadom da će razgovori koje vodi sa medijima u narednom periodu dati još bolje rezultate.

„Nadam se da će nam u budućnosti građani olakšavati rad i pomagati nam a mi smo tu uvijek za njih. Jer i po Zakonu, policija je dužna da štiti živote svih građana”.

Sunčica Pešić