Како би сљедећи предсједник САД требало да се понаша према Путину?

putin

МОСКВА/ВАШИНГТОН I Владимир Путин има начин да шармира и одушеви америчке председнике и председничке кандидате због чега имају прилично попоустљив став према руском председнику, пише Бизнис инсидер. Какав став би требало да заузме будући амерички председник?

Обамин и Путинов однос

Након сад већ чувеног Обаминог интервјуа магазину „Атлантик“ у ком је Путина назвао „изузетно финим, учтивим и тачним“, многи су однос америчког председника према свом руском колеги оценили као пријатељски, упркос дешавањима на Криму, источној Украјини и Сирији претходних неколико година.

У анализи сајта, наводи и да Обама очигледно има симпатије према Путину и његовим напорима везаним за покушаје да задржи део моћи у својим рукама, као и да гледано из те перспективе, Путиново понашање може да се схвати и као несигурност, а не агресивност.

Ако се тако поставе ствари, онда постаје јасније због чега Обама није агресивније одреаговао на деловање Русије у Сирији и Укарајини. САД нису пружиле никакву значајнију помоћ или подршку украјинској војсци у сукобима са руском нити је значајније реговала у дипломатском смислу.

Сајт „Бизнис инсидер“ у Обаминој политици види и добру страну, па тако, његову рекацију на дешавања у Украјини оцењује као јако добру јер би у успротном, америчка интервенција могла да узоркује још агресивнију рекацију Путина, а тиме и веће патње украјинског народа.

Какав став би требало да заузме следећи председник САД?

Обамино уздржавање на Путинове акције неодрживо је из перспективе америчке политике, па тешко да би његов наследник могао да има исти однос према председнику Русије. Чак и Трампова наклоност према Владимиру Путину брзо би пала у воду. Обамину оцену да је Путин учтив и љубазан, у анализи сајта одбацују.

Он је разбојник који је паметно искористио Обаму, баш као претходно Буша. Он је довољно паметан да користити разговор и површно пријатељство са америчким лидерима чак и када се понаша агресивним у неким деловима света, стоји између осталог у тексту у коме је Путин још замера провокативно понашење у односу на НАТО, однос према опозицији у сопственој земљи и став око Грузије, односно Јужне Осетије и Абхазије.

Ипак, Бизнис инсидернаводи да следећи амерички председник не би требало да тежи рату са Путином и Русијом, већ да уложи своје напоре да састанци у Минску везани за Украјину дају неки конкретнији резулатат. Такође, нови председник САД, ко год то да буде требало би да ради на успостављању нове мреже неутралних земља у источној Европи између НАТО-а и Русије.

Уколико будући председник САД буде радио на успостављању бољих односа са Москвом и Путином, то никако не би смело да буде на основу симпатија нити било какве попустљивости према руском предсенику, закључује се у овој анализи.

Блиц