Како изгледа имовинска карта Варуфакиса прије и послије министарског мјеста

grckaАТИНА │ Јанис Варуфакис, сада већ бивши министар финансија у влади Грчке био на функцији свега 160 дана, који су му се, барем финансијски, поприлично исплатили. Према информацијама из грчког парламента, месечна накнада за грчке посланике износи 5.707 евра, а велики део тог износа посланици Сиризе дају у партијску касу.
Јанис Варуфакис

Процењује се да је Варуфакис у протекле 22 недеље зарадио више од 31.000 евра. Осим тога је добијао додатних 1.780 евра месечно за своју канцеларију у Атини.

За телефонске трошкове следују додатна средства. Варуфакис је добијао паушални износ од 616 евра месечно. У то су урачунати разговори са иностранством, у ромингу и факс трошкови. Ово, међутим, није све: за сваку ванредну седницу владе и седницу у парламенту следује додатна накнада од 75 евра.

Варуфакис, међутим, неће добити посланичку пензију. Према грчком закону, посланици морају да остану на дужности најмање четири година да би имали право на пензију од 1.400 евра.

Финансијски стручњак, међутим, неће морати да брине због тога, јер од 2000. године предаје као професор на Универзитету у Атини, где му је месечна плата око 2.200 евра. Осим тога, у јануару је објавио књигу “Грчка у доба меморандума”, која се продаје по цени од 19 евра, и која је за само неколико дана доспела међу првих десет на листи бестселера.

Јанис Варуфакис је у понедељак ујутро кратком поруком на Твитеру обелоданио да даје оставку. Неколико грчких медија известило је да је премијер Алексис Ципрас у ноћи на понедељак позвао министра у своју канцеларију, где је од њега затражио да се повуче. У интернет издању грчког листа “Реал Неwс” наводи се да се Варуфакис није противио.
Блиц