Како је Клинтон спасио живот Милошевићу?

371012_1

Истина у документима откривено какав је био однос некадашњег председника Америке према Србији 1999, али и да у њу није послао трупе из страха од Русије.

Некадашњи председник САД Бил Клинтон није желео смрт бившег лидера Југославије Слободана Милошевића, али је одустао од слања америчких копнених трупа на тло Србије 1999. због страха од реакције тадашње Русије!

То су обелоданили дуго чувани транскрипти Клинтонових разговора с бившим британским премијером Тонијем Блером, иначе његовим великим пријатељем, који су објављени на више од 500 страница и који садрже детаље о најосетљивијим питањима у периоду од 1997. до 2000.

Према наводима у документима, који су се налазили у Клинтоновој председничкој библиотеци, а који су доспели у јавност због закона о слободи информисања у Америци, Клинтон је био у великим проблемима због ситуације у Ираку и на Косову. Како је тад тврдио Блеру, није желео да свргне ни некадашњег ирачког лидера Садама Хусеина, ни Милошевића.

„Говорио сам људима да оду код Садама и кажу му да немам интерес да га убијем“, навео је и Клинтон.

Један од кључних разлога за одустајање од атентата били су присни односи Милошевића са високим политичким круговима у Москви.

Курир