Kako nam banke izvrću džepove

340541_1
BEOGRAD | Ušli ste u banku da platite neki minimalni račun, a provizija je skoro kao pola računa. Jeste li se nekad zapitali koliko je banku koštala vaša uplata, a koliko je zaradila od vaše provizije?

Banke pod provizijom naplaćuju „operativne troškove“ koje imaju prilikom transakcija. Kako su objasnili stručnjaci za bankarsko poslovanje, doći do tačne cifre, skoro je nemoguće, a naročito jer se razlikuje od banke do banke.

No, zna se da pre svega banka plaća NBS-u fiksni iznos za svaku transakciju, ali za sve uplate do 250.000 dinara, banka plati samo od 3 do 4,5 dinara.

Na to se dodaju troškovi za radnika za šalterom, troškovi za komunikaciju, opremu, zakup prostora…

No, svaka banka ima minimum pri uplatama, na kojem dobro zarađuje:

– Kod domaćeg platnog prometa sve banke imaju takozvane minimume, posebno kod plaćanja fizičkih lica na šalteru banaka (što se smatra i najskupljom uslugom). Ovi minimumi daleko prevazilaze troškove banke i možemo slobodno reći da na uslugama domaćeg platnog prometa kod fizičkih lica koji dolaze na šaltere banaka da plaćaju raze dažbine – račune (komunalije, telefon, struja i sl.) banke višestruko zarađuju i po nekoliko stotina postotaka, kaže profesor Branko Živanović.

Kako izbeći provizije

– koristite usluge net bankinga! Mnoge banke nude plaćanja bez provizija preko interneta!

– Često se desi da je provizija veća od iznosa koji se uplaćuje. Primer: ostalo je da se doplati 12 din za račun za mobilni (isključuju ga ako se ne uplati) a iznos provizije za to bi bio 30 dinara, recimo, kaže za SrbijuDanas.com Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja klijenata banaka Efektiva. Iz Efektive se zalažu za strožu regulativu iznosa provizije koju banka može da naplati.

– Banke koriste nedostatak bilo kakve regulative i samostalno određuju cenu te usluge.

U Udruženju banaka Srbije nisu bili raspoloženi da nam odgovore zašto banke naplaćuju skupo ove usluge.

U svakom slučaju, na vama je da se pre plaćanja računa raspitate gde je najpovoljnije da platite isti.

NBS: Banke slobodne da odrede cenu
Nijedan zakon ne propisuje bankama ograničenja u pogledu vrste i visine naknada koje naplaćuje za obavljanje tih poslova, objašnjavaju iz Narodne Banke Srbije za naš portal.

Srbija danas