Како се грчка криза исплатила Варуфакису?

350605_1
АТИНА │ Јанис Варуфакис, сада већ бивши министар финансија у влади Грчке био на функцији свега 160 дана, који су му се, барем финансијски, поприлично исплатили.
Према информацијама из грчког парламента, мјесечна накнада за грчке посланике износи 5.707 евра, а велики дио тог износа посланици Сиризе дају у партијску касу.
Сматра се да је Варуфакис у протекле 22 недјеље зарадио више од 31.000 евра. Осим тога је добијао додатних 1.780 евра мјесечно за своју канцеларију у Атини.
За телефонске трошкове слиједе додатна средства. Варуфакис је добијао паушални износ од 616 евра мјесечно. У то су урачунати разговори са иностранством, у ромингу и факс трошкови. Ово, међутим, није све: за сваку ванредну сједницу владе и сједницу у парламенту следује додатна накнада од 75 евра.
Варуфакис, међутим, неће добити посланичку пензију. Према грчком закону, посланици морају да остану на дужности најмање четири година да би имали право на пензију од 1.400 евра.
Финансијски стручњак, међутим, неће морати да брине због тога, јер од 2000. године предаје као професор на Универзитету у Атини, гдје му је мјесечна плата око 2.200 евра. Осим тога, у јануару је објавио књигу „Грчка у доба меморандума“, која се продаје по цијени од 19 евра, и која је за само неколико дана доспјела међу првих десет на листи бестселера.
Јанис Варуфакис је у понедјељак ујутро кратком поруком на Твитеру објавио да даје оставку. Неколико грчких медија објавило је да је премијер Алексис Ципрас у ноћи на понедјељак позвао министра у своју канцеларију, где је од њега затражио да се повуче. У интернет издању грчког листа „Реал Неwс“ наводи се да се Варуфакис није противио.
Агенције