Kako se grčka kriza isplatila Varufakisu?

350605_1
ATINA │ Janis Varufakis, sada već bivši ministar finansija u vladi Grčke bio na funkciji svega 160 dana, koji su mu se, barem finansijski, poprilično isplatili.
Prema informacijama iz grčkog parlamenta, mjesečna naknada za grčke poslanike iznosi 5.707 evra, a veliki dio tog iznosa poslanici Sirize daju u partijsku kasu.
Smatra se da je Varufakis u protekle 22 nedjelje zaradio više od 31.000 evra. Osim toga je dobijao dodatnih 1.780 evra mjesečno za svoju kancelariju u Atini.
Za telefonske troškove slijede dodatna sredstva. Varufakis je dobijao paušalni iznos od 616 evra mjesečno. U to su uračunati razgovori sa inostranstvom, u romingu i faks troškovi. Ovo, međutim, nije sve: za svaku vanrednu sjednicu vlade i sjednicu u parlamentu sleduje dodatna naknada od 75 evra.
Varufakis, međutim, neće dobiti poslaničku penziju. Prema grčkom zakonu, poslanici moraju da ostanu na dužnosti najmanje četiri godina da bi imali pravo na penziju od 1.400 evra.
Finansijski stručnjak, međutim, neće morati da brine zbog toga, jer od 2000. godine predaje kao profesor na Univerzitetu u Atini, gdje mu je mjesečna plata oko 2.200 evra. Osim toga, u januaru je objavio knjigu „Grčka u doba memoranduma“, koja se prodaje po cijeni od 19 evra, i koja je za samo nekoliko dana dospjela među prvih deset na listi bestselera.
Janis Varufakis je u ponedjeljak ujutro kratkom porukom na Tviteru objavio da daje ostavku. Nekoliko grčkih medija objavilo je da je premijer Aleksis Cipras u noći na ponedjeljak pozvao ministra u svoju kancelariju, gde je od njega zatražio da se povuče. U internet izdanju grčkog lista „Real News“ navodi se da se Varufakis nije protivio.
Agencije