Канадски министар куне се у Србе

371015_1

ОТАВА l Канадски министар одбране Харџит Синг Саџан каже да су му искуства из бивше Југославије, где је био у НАТО мировној мисији, помогла у каријери, а нарочито истиче дружење са Србима.
Нови министар одбране Канаде у влади премијера Џастина Трудоа пореклом је Сик који је као петогодишњи дечак са породицом из једног индијског села емигрирао у Канаду.
Радио је најпре као полицајац, да би касније као војник био је у мировној мисији НАТО-а у Босни и Херцеговини 1996. године, а затим и у неколико других мисија широм света.
Говорећи о том делу своје каријере, он је рекао да му је прва прекоокеанска мисија била у Босни и Херцеговини 1996. године.
„Повезао сам се са српском заједницом“, рекао је он између осталог за канадски портал „Меклеанс“.
„Тада су сви говорили да су Срби зли због онога што су урадили. Али кад разговарате са људима у тим селима, то су биле само обичне породице“, присећа се он.
Дружење са Србима му је, како сам каже, помогло да изгради приступ који је применио и током ангажовања у Авганистану.
„Позивали би ме у своје домове на ручак – имао сам слободу да то радим. Нисам био обавештајац, знали су са каквим се изазовима суочавамо. Ако сте искрени и заиста желите да помогнете људима, они ће вас потражити“, објашњава он.
По повратку у Канаду напустио је војну каријеру и придружио се полицији у Ванкуверу.
Мондо