Караџић осуђен на 40 година затвора!

karadzic

ХАГ I Судско вијеће Хашког трибунала осудило је првог председника Републике Српске Радована Караџића на 40 година затвора због ратних злочина и геноцида у Босни и Херцеговини од 1992. до 1995. године.

Караџић је првостепено проглашен кривим за геноцид у Сребреници, док је ослобођен оптужби за геноцид у седам општина, током рата у БиХ од 1992. до 1995. По преосталих девет тачака, Караџић је проглашен кривим за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дијела, терорисање цивилног становништва, незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца. Та кривична дијела квалификована су као злочини против човјечности и кршење закона и обичаја рата.

Први председник Републике Српске сноси одговорност за геноцид у Сребреници, има индивидуалну одговорност за злочине против човјечности, убиства и кршење закона и обичаја ратовања у седам општина, навео је Суд.

Такође, вијеће сматра да Караџић сноси одговорност за удружени злочиначки подухват током опсаде Сарајева, за удружени злочиначки подухват отмице припадника снага УН. Вијеће није закључило да је постојала геноцидна намјера код оптуженог и осталих у удруженом злочиначком подухвату, нити код физичких починилаца злочина. Није могло да изведе ни закључак да је почињен геноцид ни на основу обрасца почињеног злочина.

„Није се увјерило да је постојала намјера да се униште групе босанских Муслимана и босанских Хрвата. Нема доказа да је у седам општина почињен геноцид“, рекао је Квон.

БНТВ