Карамарко и Човић на Иваници: Гранични прелаз на листи приоритета

karamarko

РАВНО l Проблем граничног прелаза Иваница у општини Равно заслужује да се приоритетно нађе на дневном реду сједница Владе Хрватске и Савјета министара БиХ, рекао је данас на Иваници хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић, након састанка са предсједником ХДЗ и првим потпредсједником Владе Хрватске Томиславом Карамарком, преноси Дневни аваз.

Човић је на новинарско питање коментарисао проблем недовољног капацитета овог граничног прелаза између БиХ и Хрватске, који узрокује гужве и вишесатна чекања у љетним мјесецима.

„Ми смо у задњој посјети три члана Предсједништва Републици Хрватској разговарали о томе. Сигуран сам да ће се у наредних мјесец дана на сједницама Владе Хрватске и Вијећа министара БиХ /ово питање/ врло јасно ставити као приоритет. Овај прелаз на Иваници мислим да заслужује једно посебно мјесто. Ријетки су данас гости који дуже остају у Дубровнику а који не дођу у овај дио БиХ и треба им омогућити да то учине на један прикладан начин, а на исти начин треба ријешити и друге додирне тачке између наше двије државе“, рекао је Човић.

Он је додао да позиција „на вратима Дубровника“ пружа изузетне могућности за развој општини Равно, која је још увијек „евидентно на периферији неких догађања“.

„Зато смо овдје и наша жеља је да промијенимо такав однос према овом крају и да омогућимо да оно постане мјесто угодног живљења, али и да се потпуно отворе врата са ове стране БиХ према Европи – преко Дубровника. Ја сам сигуран да смо на правом путу“, закључио је Човић, који је данас у Равном присуствовао поновном пуштању у рад пећине Вјетреница.

Први потпредсједник Владе Хрватске Томислав Карамарко истакао је да је Босна и Херцеговина прворазредни интерес Републике Хрватске.

„Ми смо заинтересовани за квалитет живота људи у БиХ и нашег хрватског корпуса, који је овдје конститутиван. У БиХ има преко 500.000 незапослених и све су то теме о којима се може разговарати. Хрватска је пред својим господарским опоравком и вјерујемо да ће се то на неки начин преточити и на БиХ. Апсолутно је потребно градити мостове у сваком погледу. Ми смо сусједи и ми смо упућени на БиХ. БиХ је наш прворазредни – и прометни, и господарски, и сигурносни интерес“, истакао је Карамарко, преноси Дневни аваз.

Радио Требиње (Извор: Аваз – П. Муцовић)