Кастро и „хладни туш“ за Вашингтон

380265_1

ХАВАНА │ Писмо бившег, али утицајног, председника Кубе недељу дана после Обамине посете, даје, најблаже речено, нови тон пројекту отопљавања односа Америке са Кубом.

Иако им Бела кућа не придаје велики значај, речи из Кастровог писма имају подршку у бази Комунистичке партије. Каква је будућност односа дојучерашњих непријатеља?

Приближавању са дојучерашњим непријатељем Фидел Кастро се није ни противио, али није му ни присуствовао. Своје ставове изнео је у гласилу Комунистичке партије Кубе – Гранма.

Под насловом „Брат Обама“ поручује да Куби амерички поклони нису потребни.

„Обама је користио најмеденије речи: ‘време је да прошлост оставимо иза себе, време је да гледамо заједно у будућност, неће бити лако, биће потребно време, али можемо тај пут да пређемо заједно као пријатељи, суседи и породица.’ Сваком од нас прети опасност да добијемо инфаркт слушајући његове речи!

Зар после безобзирног ембарга који смо издржали 60 година, свих оних који су погинули у нападима плаћеника на кубанске бродове и луке, авиона пуног путника дигнутог у ваздух, инвазије плаћеника и многих испољавања силе и насиља“, упитао је Фидел Кастро у чланку.

За Белу кућу Кастрове речи су само доказ великог значаја посете.

„Били смо врло задовољни начином на који је кубански народ примио председника Обаму, али и разговором који је имао са кубанским званичницима.Прилика је да разговарамо о додатним корацима за нормализацију односа. Председник Обама је јасно ставио до знања да је посвећеност Америке људским правима чврста као стена и да ту нема промена“, каже портпарол Беле куће Џош Ернест.

Могућим променама на Куби противи се база Комунистичке партије. Од лидера траже да се Конгрес планиран за април одржи тек после јавне дебате о плановима владе да настави тржишно оријентисане реформе на острву, наводи амерички Асошиејтед прес.

„Не желе да изгубе достигнућа кубанске револуције у којој су живели 60 година, где постоји бесплатно здравство, школство, не постоје велике неједнакости, нема екстремно богатих ни сиромашних, као у околним карипским земљицама где Американци долазе на луксузни туризам, а около је беда“, сматра новинарка Политике Зорана шуваковић.

Током Обамине посете, верује Зорана шуваковић, отопљавање односа Кубе и Сједињених Држава достигло је врхунац – али ће после писма старог револуционара уследити макар затишје.

Агенције