Кастро: Ускоро умирем, нека идеја опстане

3815245_1

ХАВАНА │ Бивши кубански председник Фидел Кастро (89) појавио се на затварању конгреса Комунистичке партије Кубе.

На Конгресу је његов брат Раул поново изабран на нови петогодишњи мандат на челу странке, јавили су кубански медији.

Отац кубанске револуције појавио се поред свог брата Раула који га је наследио на месту шефа државе 2008. године. Фидел Кастро је дочекан акламацијом готово 1.000 делегата присутних на конгресу на који нису били позвани страни медији, јавила је државна агенција АЦН.

Кастро је у кратком говору на завршетку скупа рекао да ће скоро умрети и позвао чланове партије да помогну да његове идеје опстану.

„Ускоро ћу напунити 90 година“, рекао је Кастро, у свом најдужем јавном појављивању у више година.

„Ускоро ћу завршити као и сви други. Време ће доћи за све нас, али идеје кубанских комуниста ће остати као доказ да на овој планети, ако се ради са жаром и достојанством, могу да се произведу материјална и културна добра која су потребна људима, и потребно је да се без прекида боримо да то остваримо“.

„Својим пријатељима у Латинској Америци и у свету треба да кажемо да ће кубански народ победити“, рекао је Фидел Кастро, обучен у тренерку.

У конференцијској палати у Хавани делегати су се дигли на ноге и узвикивали „Фидел, Фидел“, чим се појавио на подијуму, преноси АЦН.

Кастро се претходно појавио у јавности 7. априла, први пут после дугог одсуствовања од девет месеци, када је у једној школи у Хавани говорио о позитивним странама кубанског школског система, а пре тога у јулу 2015.

Он међутим редовно у свом дому прима лидере пријатељских земаља и државни медији објављују фотографије тих сусрета.

Кубански лидер Раул Кастро (84) остаће и наредних пет година на челу Комунистичке партије Кубе, као први секретар, одлучено је на конгресу.

Такође ће и други човек партије Хозе Рамон Мачадо Вентура који представља тврду комунистичку струју, остати у још једном петогодишњем мандату други секретар.

Агенција АП наводи да је то порука да остарели револуционарни лидери земље задржавају контролу и после отопљавања односа са САД и упркос незадовољству економским стањем у земљи.

Конгрес Комунистичке партије Кубе, на коме се дефинише политика за наредних пет година и именују нови чланови Централног комитета и Политбироа, завршен је данас.

Бета