Каталонци бирају новог лидера, могућа четири сценарија

Каталонски посланици требало би данас да изаберу новог лидера шпанске покраније Каталоније, која је, због референдума о независности изазвала политичку кризу.

Међутим, пошто је кандидат Карлес Пуђдемон у егзилу у Бриселу, а централна влада у Мадриду настоји да блокира његов избор, постоји, како је навела агенција Ројтерс, више сценарија који би могли да се догоде.

Каталонијом управља Мадрид посљедња три мjесеца од како је шпански премијер Маријано Рахој смијенио Пуђдемона због једнострано донете декларације о независности, коју је усвојио регионални парламент у октобру прошле године.

Агенција Ројтерс је навела четири сценарија, од којих је најмање вјероватан да, према писању Ројтерса, Пуђдемон буде изабран за предсједника и влада Каталонијом. Пуђдемон је у Бриселу и за њим је расписан налог за хапшење, па би оног часа када би ступио на тле Шпаније био ухапшен. Он и његови сљедбеници предложили су да Пуђдемон влада из Брисела тако што би се укључивао путем видео линка или преко пуномоћника.

То је Уставни суд одбацио као могућност, нагласивши да Пуђдемон мора лично да присуствује сједници на којој треба да положи заклетву за регионалног лидера.

Слиједи вјероватан сценарио – да парламент изабере Пуђдемона али да он не може да влада, док би врло вјероватан сценарио био да парламент изабере другог кандидата.

Ројтерс је подсетио да су сепаратисти освојили 70 од укупно 135 места на парламентарним изборима у децембру. Због тога, они немају велики интерес да се комплетан застој одржава и заврши евентуално новим изборима, оценила је британска агенција. То се да закључити и из помирљивијег тона новог председника парламента Родјера Торента који је говорио о неопходности јединства у инаугурационом говору. Али, неки очигледан кандидат не постоји, јер је лидер Републиканске левице Каталоније Ориол Жанкерас у затвору.

Међутим, каталонски парламент има два мјесеца да се договори о кандидату.

Према таквом сценарију, тензије би попустиле и то би могло да доведе до ослобађања притворених сепаратиста. Пуџдемон би могао да „из Брисела игра улогу“ и да му евентуално буде дозвољено да се врати без ризика од затварања.

Посљедњи сценарио је, према британској агенцији, да нема „искључивања неочекиваног“. „Ако је једна ствар сигурна у каталонској кризи, то је вјероватноћа да дође до промјене у посљедњем часу и да се догоди неочекивани потез“, закључила је агенција Ројтерса уочи сједнице каталонског парламента.

Танјуг