Каталонија- Све већа напетост уочи референдума

Каталонска полиција упозорила на грађанске немире уколико шпанске власти затворе биралишта и на тај начин спријече одржавање референдума о независности.

Каталонска влада одлучила је да се тај референдум одржи 1. октобра, упркос томе што влада у Мадриду покушава на све начине да одврати Каталонију од таквог потеза, преноси АФП.

Шпанска влада саопштила је да ће регионална полиција преузети контролу над било којим бирачким мјестом уочи одржавања референдума о независности Каталоније.

Мадрид је наредио регионалној полицији Каталоније да идентификује званичнике у локалним школама и другим јавним зградама за које се очекује да ће бити коришћене као бирачка мјеста на референдуму.

Шпанско МИнистарство унутрашњих послова у Мадриду саопштило је да је наређење да се забиљеже лични детаљи званичника полицији дао врховни државни тужилац у Каталонији.

Главни шпански државни тужилац Хосе Мануел Маса одбио је да искључи могућност хапшења предсједника Каталоније Карлеса Пуџдемона због његовог инсистирања на одржавању референдуму.

Тужиоци су упозорили да би званичници који су укључени у било какве припреме референдума могли бити оптужени за грађанску непослушност, злоупотребу положаја или јавних фондова.

Тужиоци су, такође, рекли полицији да испита и напоре за промовисање референдума и наредили кривичну истрагу више од 700 каталонских градоначелника, који су обећали да ће сарађивати у вези са гласањем на референдуму.

Шпански премијер Маријано Рахој позвао је каталонске лидере да признају да не могу да одрже референдум о независности Каталоније, а влада је референдум прогласила неуставним.

Агенције