Катастрофалан пад кредита ИРБ Српске

irb banka krediti

БАЊА ЛУКА │ Кредитна активност Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Републике Српске у овој години драстично је пала у односу на претходне, а у прилог томе говори податак да је за шест мјесеци 2016. одобрила свега 28,7 милиона КМ, док је у прошлој години укупно пласирала 125,9 милиона марака.

С обзиром на овако мали износ који је пласирала за шест мјесеци тешко је очекивати да ће ИРБ у другој половини године одобрити близу 100 милиона КМ, чиме би достигла прошлогодишњи укупан износ одобрених зајмова.

Саговорници КАПИТАЛ-а истичу да је пад кредитне активности ИРБ-а више него очигледан и да је на то, без сумње, утицало хапшење директорице Снежане Вујнић која се већ више од три мјесеца налази у кућном притвору, али и бројне друге негативне информације у вези са радом ове банке.

Осим драстичног пада кредитирања, званични подаци ИРБ-а показују и да је у овој години далеко већи интерес физичких, него правних лица за њихове зајмове.

Од укупно уговорених 267 кредита, чак 217 су стамбени зајмови чији је укупан 14,4 милиона.

Већина осталих кредита одобрена је из двије линије и то из линије кредити за предузетнике и предузећа и из кредитне линије „зајмови за правна лица која одреди Влада Републике Српске“.

Из линије кредити за предузетнике и предузећа одобрено је девет кредита „тешких“ 9,6 милиона марака.

Највећи кредит, пет милиона КМ, добило је предузеће „Противградна превентива“ Пале, затим Етно село „Станишић“ 2,5 милиона КМ, те фирма „Герман инвест“ из Требиња милион КМ.

Из кредитне линије „Зајмови за правна лица која одреди Влада Републике Српске пласирано је шест кредита у укупном износу од 3,5 милиона КМ.

Највећи зајмови из ове линије одобрени су фирми „Микроелектроника“ – 1,35 милиона КМ, Болници Требиње милион КМ те фирми „Армако“ 600.000 КМ.

Ова линија, из које су кредити одобравани на основу одлука Владе, укинута је крајем прошле године, а сада се одобравају кредити фирмама које су прије укидања поднијеле захтјев за кредит.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже за КАПИТАЛ да су стамбени кредити најуспјешнији дио рада ИРБ-а и да су то кредити који се, за разлику од осталих, посебно оних које је ИРБ директно одобравала, уредно враћају.

„Из тих кредита које грађани уредно враћају, одобравају се нови. С друге стране, питање је колико ИРБ још новца има за кредитирање предузећа с обзиром да су зајмови одобравани и фирмама у проблемима, које данас те кредите не враћају, па ИРБ вјероватно и не располаже великим износима које би им пласирала“, истакао је Павловић.

Капитал.ба