Казамуса: Улагање у образовање приоритет Владе Јапана

DSCN1501

НЕВЕСИЊЕ I Замјеник шефа Мисије Јапана у БиХ Мијазаки Kазумаса присуствовао је данас у Невесињу церемонији примопредаје новог система централног гријања у Основној школи „Ристо Пророковић“, за чију је уградњу и реновирање учионица јапанска влада донирала 181.594 KМ.

Kазумаса је истакао да је улагање у образовање приоритет Владе Јапана јер је талентована и образована омладина будућност земље.

Влада Јапана у посљедњих 19 година донирала је БиХ више од 40.000.000 KМ за пројекте у сектору основног образовања, чиме је омогућена изградња и опремање 11 нових основних школа и обнова и опремање више од 70 постојећих школских објеката.

Директор школе Милан Бејатовић рекао је да су завршетком радова на систему за гријање и реновирању школског објекта побољшани услови за васпитно-образовни рад за око 960 ученика који похађају ову школску установу, као и за већи број наставника и сарадника.

„Пећи на дрва, дим и прашину сада су замијенили топли радијатори што је веома важно за здравље ученика“, рекао је Бејатовић.

Он је напоменуо да је у даљем периоду неопходно санирати и оронулу фасаду, замијенити прозоре, опремити кабинете, и због безбједности оградити школско двориште.

Бејатовић је захвалио Влади Јапана за донирана средства, посебно због тога што су имали слуха да улажу у ову школу која је, како је навео, прије неколико година више личила на пећину него на образовну установу.

Церемонији примопредаје радова присуствовао је и начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић који је истакао да о значају и величини донације најбоље говори поређење са инвестиционим улагањима Општине, која за све инвестиције У буџету, издваја од 200.000 до 400.000 KМ.

У знак захвалности Влади Јапна ученици Основне школе „Ристо Пророковић“ извели су културно-музички програм.

У посљедње три године за уређење објекта школе и реконструкцију фискултурне сале Влада Републике Српске издвојила је око 170.000 KМ, а општина Невесиње око 20.000 KМ.
Срна