Kenedijevi orgijali, Klintonovi se tukli

339809_1

VAŠINGTON | Bivše osoblje Bijele kuće otkrilo je novinaru Kejt Anderson Brouer najintimnije tajne američkih predsjednika i njihovih supruga.

Posluga koja se brinula o Bijeloj kući u vrijeme kada je Bil Klinton bio predsjednik tvrdi da je prva dama, Hilari, umjela da muža sočno ispsuje, ali i da ga gađa knjigom.

Tokom seks skandala s Monikom Levinski, sobarica je jednog jutra ušla da pospremi spavaću sobu Klintonovih i šokirala se kad je ugledala krv na posteljini. Bil Klinton se kroz smijeh vadio da je udario u vrata kupatila, ali osoblje mu ni riječ nije povjerovalo.

– Prilično smo sigurni da ga je Hilari odalamila knjigom. Pored stola je bilo najmanje 20 knjiga i njegova prevarena žena mogla je da izabere bilo koju, uključujući i Bibliju – kazao je jedan od njih novinaru Kejt Anderson Brouer, koja je za knjigu „Rezidencija“ intervjuisala više od 100 bivših radnika Bijele kuće, ali i bivše prve dame, Loru i Barbaru Buš i Rozalin Karter, kao i nekoliko „predsjedničke“ djece.

– Bračni par Klinton ponekad se žestoko svađao i šokirao osoblje sočnim psovkama, a ponekad su imali periode mučne tišine – piše Brouerova.

Cvjećar Ron Pejn prisjetio se kako je vidio dva batlera kako kroz vrata prisluškuju svađu.

– Odjednom je vrisnula na predsjednika „prokleti gade“, a onda je bacila težak predmet preko sobe. Osoblje je kasnije pričalo da je bacila lampu. Svađe su se pojačale tokom švalerskog skandala, a osoblje kuće „sjedilo je u prvom redu“ – ispričao je Pejn.

Bilova seks afera sa Monikom izbila je u javnost 1998, ali osoblje Bijele kuće je još od 1995. pratilo tu priču.

– Batler je vidio predsjednika i Moniku u porodičnom bioskopu, a onda su ih viđali sve češće i češće. Tokom tri ili četiri mjeseca 1998. predsjednik je spavao na kauču. Ženski dio osoblja mislio je da je dobio šta je tražio – piše Brouerova.

I dok je posluga Klintonovih gledala svađe, osoblje Kenedijevih je gledalo golotinju. Naime, Džeki Kenedi je mnogo vremena provodila na farmi u Virdžiniji, a njen suprug Džon F. Kenedi brčkao se go u bazenu Bijele kuće sa raznim ženama, pa i sa svojim sekretaricama. Tako se čistač bazena jednog jutra prenerazio scenom koju je zatekao.

– Kad je otvorio vrata, bio je šokiran što vidi Kenedijevog savjetnika i bliskog prijatelja Dejva Pauersa kako go golcat sjedi kraj bazena sa dvije predsjednikove sekretarice. Nesrećnik je istog momenta pobjegao, a incident nikad više nije spomenut. Kad god je Džeki bila odsutna, gole žene šetale su po kući – piše Brouerova.

Predsjednik Ronald Regan se sa suprugom Nensi svađao u vezi sa gledanjem televizije, a prva dama mu je stalno zvocala i naređivala. Kada je riječ o predsjedniku Džordžu Bušu senioru i njegovoj ženi Barbari, osoblju se uvijek činilo da se dobro slažu i da su jedno drugom iskreni i dobri prijatelji.

Posluga ih je obožavala, a za razliku od drugih, Bušovi su ih uvijek puštali da odu kući ranije i ponašali su se prema njima kao prema porodici.

Obamini drugačiji

Kejt Anderson Brouer piše da su aktuelni američki predsjednik Barak Obama i njegova supruga Mišel drugačiji od prethodnih predsjedničkih parova.

– S njima je sve bilo profesionalno na početku. S vremenom je prva dama probila led i postala bliskija s osobljem – piše u svojoj novoj knjizi Brouerova.

Agencije