Кесић: Санкције се аутоматски обнављају, није ријеч о новој одлуци

ВАШИНГТОН │ Коментаришући вијест да је амерички предсједник Доналд Трамп донио прву одлуку која се тиче западног Балкана, потврдивши црну листу лица и организација које су под санкцијама САД уведеним прије 16, шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић рекао је за Спутњик да је то већ трећи пут од када је Трамп постао предсједник да се објављује вијест о потврди санкција.

Како наводи, то је добар примјер лажне вијести јер се из ње стиче утисак да се од стране нове администрације доноси нека политика, а у суштини ријеч је о даљој инерцији, из техничких разлога, политике претходне администрације.

– Овог пута ријеч је о процесу који се заправо одвија сам од себе. Има санкција које су на шест мјесеци и оних које су на годину дана и оне се аутоматски обнављају, осим у случају када се донесе нова одлука од стране државних институција или од стране америчког предсједника. Тада се санкције укидају, ублажују или проширују. То је дакле аутоматска процедура која постоји од када постоји и тај списак, сада већ петнаест или шеснаест година – објашњава Кесић.

Према Кесићевим ријечима, Представништво Републике Српске у Вашингтону интензивно ради на томе да се предсједник Српске Милорад Додик скине са листе америчких санкција. То међутим, напомиње он, није лако због споре транзиције власти у САД.

– И дан данас су на одређеним позицијама људи из претходне администрације који су и учествовали у доношењу санкција. Зато је нереално очекивати да ће ти исти људи који су одлучили да га санкционишу сада одлучити да укину санкције. Та спора транзиција и борба која се води да би предсједник могао да успостави потпуну власт и контролу над својом администрацијом јесу највећа препрека за укидање тих санкција. Ми се надамо да ће доћи до именовања подсекретара у Стејт департменту и подсекретара у Министарству финансија, што би отворило могућност да се та процедура убрза и да се понови направи преглед одлуке о доношењу санкција, јер онда очекујемо да ће исход бити позитиван – напомиње Кесић.

Како каже, нова администрација још није успоставила власт у два од три министарства која су важна за доношење одлуке да санкције буду укинуте.

Подсјећања ради, бивши амерички предсједник Џорџ Буш Млађи је 26. јуна 2001. године донио извршну уредбу којом је прогласио да су појединци и организације у БиХ, Македонији и на Косову угрозили интересе САД.

Она предвиђа низ правних посљедица, укључујући блокаду имовине, забрану уласка у САД и финансијских трансакција за хашке оптуженике и око 150 особа и организација које се доводе у везу са оптуженицима за ратне злочине, терористичким организацијама или подривањем Дејтонског мировног споразума.

Спутњик