Kijev: Nova eksplozija u skladištu nafte

6926_1

KIJEV l U skladištu nafte u blizini Kijeva, gde je satima besneo požar u kojem je pet osoba poginulo, jutros je ođeknula nova eksplozija, javila je ukrajinska tv stanica „112“.

„Svedoci kažu da je eksplozija ođeknula u 5.30 časova. Na desetine vatrogasnih jedinica i spasilaca i dalje se bore protiv požara“, naveo je reporter te stanice sa lica mesta, ističući da je jako teško da se obuzda požar jer su rezervoari sa gorivom blizu jedan drugog.

Požar u skladištu „BRSM-Nafta“, na oko 30 kilometara jugozapadno od Kijeva, izbio je juče, posle čega su su eksplodirali rezervoari sa gorivom.

Do jutra, požar je zahvatio najmanje 16 rezervoara, prenela je agencija Tas s.

Vatrogasci su uspeli da spreče da se požar proširi na obližnju šumu.

Prema najnovijim podacima, u požaru je poginulo pet osoba, a 10 je povređeno, od kojih jedan teže.

Vlasnici skladišta su ranije rekli da sumnjaju da je požar bio podmetnut, preneo je Rojtes.

Procenjuje se da u skladištu nafte ima do 14.000 metričkih tona goriva.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Zorjan Škirjak je rekao da policija istražuje tri moguća uzroka požara – kršenje pravila o skladištenju goriva, tehnički kvar ili podmetanje požara.

Teorija o terorističkom napadu na skladište nafte u blizini Kijeva nije potkrepljena, rekao je sekretar za štampu ukrajinskog predsednika Svjatoslav Cegolko.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je izdao uputstvo prvom potpredsedniku vlade Vlačeslavu Kirilenku da hitno osnuje centar za otklanjanje posledica nesreće, kao i da se poboljša bezbednost na drugim takvim objektima.

Agencije