Kim Džon-un: Lansiraćemo još satelita

027154
PJONGJANG │ Sjevernokorejski lider Kim Džong-Un rekao je da njegova zemlja planira da lansira „još satelita“, te da su joj kosmička istraživanja „strateški cilj“, javili su danas državni mediji. Kim Džong Un – Foto: AFP Kim Džong UnFoto: AFP „Osvajanje kosmosa je… ljuta borba protiv neprijateljskih snaga koje nastoje da nam uzurpiraju mir i suverenitet“, rekao je Kim u srijedu na svečanoj dodeli nagrada učesnicima u lansiranju satelita ranije ovog mjeseca, prenosi AFP, podsjećajući da Zapad smatra da je Pjongjang zapravo izveo probu balističke rakete.

Nazvavši naučnike koji su bili angažovani u lansiranju 7. februara „najboljim patriotama i herojima vrijednim divljenja“, Kim im je uručio medalje i ručne satove sa ugraviranim imenima dva preminula lidera iz dinastije Kim – Kim Il-Sunga i Kim-Džong-Ila. Sjeverna Koreja je izazvala gnjev na međunarodnom nivou kada je lansirala, kako tvrdi, satelit u orbitu, samo mjesec dana nakon što je izvela svoju četvrtu nuklearnu probu.

Tim lansiranjem je Pjongjang prekršio više rezolucija UN kojima se nuklearno naoružanim zemljama zabranjuje upotreba balističke tehnologije, podsjeća francuska agencija. SAD, zajedno sa azijskim saveznicima Južnom Korejom i Japanom, predvode napore u Savjetu bezbjednosti UN u cilju usvajanja snažne rezolucije kojom bi se nametnule oštre sankcije Pjongjangu.
Tanjug