Kina: Novinarki sedam godina zatvora zbog odavanja državnih tajni

540207_gao-ju03apfoto-ap_f
PEKING | Kineski sud je osudio 71-godišnju novinarku Gao Ju na sedam godina zatvora zbog odavanja državnih tajni, saopštile su danas kineske vlasti.

Gao, koju je 2000. Međunarodni pres institut proglasio jednom od 50 „svetskih heroja štampanih medija“, „nezakonito je odavala državne tajne strancima“, navodi se u presudi, a prenela je agencija AFP.

„Veoma smo razočarani ovom presudom“, izjavio je jedan od advokata Gaove, Šang Baodžun, koji je na sudu tvrdio da je navodno priznanje od novinarke iznuđeno pošto su joj zapretili da će se nešto dogoditi njenom sinu.

Gao, koja je poznata po svom otvorenom zalaganju za demokratiju i slobodu novinarskog izražavanja, nestala je u aprilu prošle godine, a pojavila se mesec dana kasnije na državnoj televiziji, u prilogu u kojem priznaje „da je pogrešila“.
Državni tužilac je kasnije taj prilog koristio kao dokaz na sudu.

Ispred suda se juče uoči izricanja presude pojavilo oko 20 stranih novinara, ali su ih policajci i obezbeđenje držali podalje od sudnice.

„Gao je žrtva nejasno sročenih i arbitrarnih zakona o državnim tajnama, koji se koriste protiv aktivista u sklopu napada vlasti na slobodu izražavanja“, izjavio je istraživač pri organizaciji „Amnesti internešenel“ Vilijam Ni.
Tanjug