Кина уводи апликацију која ће пратити активност грађана на интернету и оцјењивати њихову лојалност

20151224095348_344280

ПЕКИНГ I Кина је направила апликацију за друштвене мреже под називом Сесаме Цредит, а која људима даје оцјену колико су добри грађани (добри у овој интерпретацији значи послушни). Апликација вуче податке с профила корисника на друштвеним мрежама, као и податке о њиховим онлине купњама.

У видеу који је с профила Еxтра Цредитс постављен на YоуТубе даје се примјер како функционише: „Ако нпр. на свој профил ставите слику пекиншког трга Тиананмен (мјеста великих и у крви угушених демонстрација 1989.) или подијелите линк о колапсу кинеског тржишта дионица, ваш ће скор на Сесаме Цредиту пасти. Ако пак подијелите линк о томе како државна економија бриљира, ваш скор расте.“

На сличан начин функционише и праћење онлине шопинга – ако купите производе које Партија сматра вриједнима, као што су радне чизме, скор расте. Ако купите нешто увезено из Јапана, ваш скор иде доље.

Најгоре тек слиједи. Према Еxтра Цредитсу апликација ће имати посљедице у стварном животу. Високи резултати ће донијети бенефиције корисницима попут лакшег сређивања папирологије код добијања кредита или путовања у иностранство. С друге стране, лошије „играче“ ће се потенцијално кажњавати споријим интернетом или чак ускраћивањем запослења.

Апликација би требала постати обвезна за све грађане од 2020., а наводно се Кинези већ такмиче ко ће имати бољи скор и стављају резултате на Wеибо, кинески пандан Тwиттеру.
Независне