Кина запријетила Индији ратом

Кина ће објавити Индији рат у случају да не изведе војску са кинеске висоравни Доклам, изјавио је шеф центра за међународну сарадњу Министарства одбране Кине Џоу Бо.

Он је то рекао током дебате у којој је учествовао и генерал индијске војске Ашок Мехта, а главна тема била је пораст тензија на висоравни Доклам.

Индијски генерал оптужио је Кину да води агресивну медијску кампању против Индије, као и да је увлачи у рат.

Све је почело 6. јуна, када су у спорно подручје Докалам ушли кинески војни инжењери и почели да граде пут према Бутану.

То је одмах изазвало протест сусједа, савезничка индијска војска се умијешала (Делхи има потписан споразум са Бутаном о чувању граница) и истиснула један део Кинеза. Међутим, Пекинг је ускоро послао појачање у ово подручје.

Делхи се плаши да би преузимањем Докалама могао бити доведен у питање уски појас Силигури, познатији као „кокошји врат“ (у неким дијеловима је широк само 30 километара) којим је више индијских држава повезано са центром.

Кинеско Министарство иностраних послова издало је саопштење у коме се оптужују индијски војници за упад на територију Кине. У овом тренутку, неколико хиљада војника двију држава се гледа преко пушкомета (растојање између њих је само 120 метара).

И са једне и са друге стране се чују оптужбе, пријетње и позиви за повлачење војника са спорног дијела границе.

Спутњик